Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångna britter ett fall för FN

Annons

Frågan om de 15 britter som tillfångatagits av Iran i Persiska viken blir nu ett fall för FN:s säkerhetsråd.

Iran tänker inte frige den enda kvinnan i gruppen, i protest mot Storbritanniens agerande.

Uppgifterna om att Faye Turney förmodligen skulle släppas av Iran på torsdagen avvisades bestämt av Ari Larijani, ordförande i Irans nationella säkerhetsråd.

Beslutet är en följd av Storbritanniens allt skarpare agerande kring tillfångatagandet i förra veckan av den lilla flottstyrkan i Persiska viken.

I det utkast till ett uttalande som Storbritannien låtit cirkulera bland säkerhetsrådets medlemmar krävs ett "omedelbart frigivande" av de 15. I texten heter det att britterna befann sig på irakiskt vatten _ något som Iran tillbakavisar.

Jämfört med en resolution måste alla medlemmar i säkerhetsrådet godkänna ett uttalande, vilket i praktiken innebär att vilket land som helst har möjlighet att stoppa det.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon tog upp konflikten med Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki på torsdagen, i samband med det pågående toppmötet i Saudiarabien. Även Frankrike har gett flankstöd genom att kalla upp Irans ambassadör i Paris till franska UD och kräva att fångarna ska släppas.

Enligt den iranska nyhetsbyrån Irna hade britterna sex gånger tagit sig över och befunnit sig på iranskt territorialvatten innan de greps den 23 mars.

Storbritannien hävdar motsatsen: enligt deras GPS-uppgifter befann sig de tillfångatagna på irakiskt vatten, 1,7 sjömil från gränsen, när de greps.

I Teheran väntar fortfarande brittiska diplomater på att få träffa fångarna.

TT

Mer läsning

Annons