Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångna britter behandlades illa

Annons

De 15 britter som släpptes ur iransk fångenskap förnekar att de befann sig på iranskt vatten när de greps.

Iran avfärdar uppgifterna som propaganda.

Enligt sex av britterna, som framträdde vid en presskonferens på fredagen, blev de utsatta för hård mental press i fängelset. De hölls bundna i små celler, försedda med ögonbindlar och isolerade från varandra. I nattliga förhör erbjöds de två alternativ: antingen erkände de att gripits på iranskt vatten och fick åka hem, eller så väntade sju års fängelse.

De nya uppgifterna stod i skarp kontrast till hur de för en dryg vecka sedan leende bad om ursäkt i iransk television. Då "erkände" de att de gripits på iranskt territorialvatten. Nu avfärdades det som ett iscensatt iranskt pr-jippo.

Enligt tidigare pressuppgifter har ledande företrädare för marinen kritiserat de 15 för att de inte uppträdde tuffare i fångenskapen. Det tillbakavisades på fredagen av marinens högste chef, amiral Jonathon Band.

Irans utrikesdepartement avfärdade britternas nya uppgifter som dimridåer. "En sådan här skenmanöver kan inte dölja den brittiska militärens misstag att olagligen inkräkta på Irans territorium", skrev departementet i ett fax till nyhetsbyrån Reuters. Uttalandet fortsatte: "Vi beklagar att Storbritannien inte har några kunskaper om islamisk eller iransk kultur, så att de förstår varför Iran valde att benåda fångarna."

Britterna tillfångatogs i samband med att de patrullerade farvatten som både Iran och Irak gör anspråk på. De hölls fångna i 13 dagar innan de släpptes. Vad som föregick frigivningen är oklart. Iran uppger sig ha fått en skriftlig ursäkt från Storbritanniens premiärminister Tony Blair, vilket han med kraft har dementerat.

TT

Mer läsning

Annons