Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsedomar för utpressningsförsök

Annons

I det omfattande utpressningsmålet har en 46-årig man från Falun tillsammans med en 36-åring från Hofors varit åtalade för flera fall av utpressning, misshandel och hot i Dalarna och Gästrikland.

Den 46-årige Falubon döms till fängelse i tre år och sex månader för utpressning och försök till utpressning. 26-åringen döms för försök till utpressning, narkotikabrott och olovlig körning till fängelse i ett år och sex månader.

Brotten anses som grova och männen döms även att betala skadestånd enligt vad som begärts av de målsägande.

Under rättegången har männen förnekat anklagelserna om utpressning. Falubon dömdes för att under en lång tid tvingat till sig pengar från en ung man i Falun som haft en skuld värderad till 10 000 kronor till 46-åringen.

Under tiden från början av år 2001 fram till sommaren 2003 har 46-åringen i olika omgångar genom hot och misshandel tvingat till sig kontanter och bland annat två bilar som enligt tingsrätten motsvarar ett värde på 153 000 kronor.

Tingsrätten anser också att Falubon är skyldig till ett utpressningsförsök mot en Säterbo där en 21-årig man från Stockholm redan tidigare dömts för samma brott.

Domstolen anser det klarlagt att 21-åringen ringt hotfulla samtal för att tvinga Säterbon att betala 200 000 kronor och att 46-åringen var delaktig i brottet.

Den 26-årige Hoforsbon, som är medlem av det kriminella mc-gänget X-team, stod åtalad för att ha medverkat i utpressningförsök mot en Borlängebo tillsammans med 46-åringen.

Han var också åtalad för misshandel. Där friades 26-åringen och tingsrätten friar även 46-åringen från misstanken om försök till utpressning av Borlängebon.

Domen mot 26-åringen gäller ett fall av försök till grov utpressning som skett i Sandviken, där 26-åringen krävt en Sandvikenbo på 100 000 kronor.

Vice chefsåklagare Catharina Wikner har under pågående rättegång först lagt ner delar av åtalet mot 26-åringen efter att vittnen inte kunnat peka ut mannen. Sedan det framkommit uppgifter om hot mot ett vittne beslutade åklagaren att återigen ta upp åtalet mot 26-åringen.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons