Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsedom för vd:n

Annons

Åtta månader efter rättegångsstarten kunde Falu tingsrätt igår lämna sin dom. Fyra av de fem åtalade männen fälls för sina gärningar inom verkstadsbolaget Allards och dess moderbolag Falu bergslagsindustrier.

Två av dem ska få avtjäna sitt sitt straff i fängelse - om domen vinner laga kraft. Förutom vd:n så gäller det den 49-årige konsulten. Han döms till nio månaders fängelse. Två män får villkorliga straff.

En av de åtalade frikänns på alla punkter.

På onsdagen hade varken åklagarsidan eller försvaret tagit ställning till ett eventuellt överklagande.

- Först måste vi sätta oss in i den 340 sidor tjocka domen, men generellt är domen till de tilltalades förmån. Rätten har bedömt det mycket mildare än åklagarsidan, sade Per Råström, konsultens försvarsadvokat.

Vd:ns försvarare Per Borgblad var inne på samma linje.

- Åklagarsidan borde vara mer missnöjda än våra klienter, kommenterade han.

Bortsett från att det blev ett fängelsestraff för vd:n och att han får näringsförbud under tre år, så tyckte Borgblad att domen var en framgång. Vd:ns näringsförbud börjar inte gälla i samband med domen som åklagaren begärt, utan först om domen vinner laga kraft.

De fyra som fälls behöver inte heller betala skadestånd till de sju som känt sig lurade efter att de satsat pengar i en nyemission i Falu bergslagsindustrier.

Enligt kammaråklagare Patrik Säflund har de tre åklagarna i målet ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen.

- Men vi är nöjda med att fyra av de tilltalade dömts, sade Patrik Säflund.

En ovanlig del i målet var att en av de åtalade, vd:n, dömdes för svindleri. Brottet svindleri handlar om att en gärningsman sprider vilseledande uppgifter till allmänheten för att påverka priset på värdepapper eller annan egendom.

Åklagaren måste kunna bevisa att en falsk uppgift gått ut till allmänheten och att den som spred den måste ha insett att den var oriktig eller haft starka skäl att tro det och att det gjorts för att påverka en bedömning av ett företag. Det är så höga krav att det är sällan en domstol fäller någon för brottet. I detta fall gjorde Falu tingsrätt det.

Åklagaren yrkade på att det var grovt svindleri, domstolen gjorde en mildare bedömning och fällde vd:n för svindleri, eftersom det inte var så många som nåtts av de "förbättrade" siffrorna i en årsredovisning.

Konsulten dömdes till medhjälp till svindleri.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons