Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsedom för rasistbrott

Annons

Vissa av de brott han dömdes för har den 20-åriga skinnskallen erkänt, medan han förnekat några. Tingsrätten väljer dock att inte sätta någon tilltro till hans förklaringar när det gäller de tillfällen han hävdar att han är oskyldig.

Sammanlagt döms han för sex fall av misshandel, ett olaga hot, en stöld, en bilstöld, ett fall av skadegörelse, två fall av falsk tillvitelse och ett fall av hets mot folkgrupp. Han frias från en punkt om ofredande som åklagaren strök i huvudförhandlingarna.

En läkarundersökning som 20-åringen genomgått har visat att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Däremot har en tydlig personlighetsstörning med schizoida och antisociala drag.

Undersökningen visade också att han har en tydlig identifikationsproblematik och bristande självförtroende, som bland annat beror på att han varit omhändertagen enligt lagen om vård av unga under lång tid och även varit föremål för andra insatser från det sociala sedan 13 års ålder.

För att kompensera sin problembakgrund har han sökt sig till en extremgrupp, skriver tingsrätten. Den har erbjudit skydd, lojalitet, förbrödring och möjlighet att projicera vrede och besvikelse.

Offren för denna projicering har bland annat varit invandrare med ickeeuropeiskt ursprung och det har uppenbarligen tagit mycket konkreta uttryck i vissa fall.

Läkaren menade att 20-åringen skulle vara lämpad att dömas till skyddstillsyn med föreskrift om psykiatrisk behandling.

Tingsrätten anser dock att det inte är tillräckligt. Man pekar bland annat på att det inte förberetts någon konkret behandling eller specifika åtgärder. Dessutom är många av 20-åringens brott värda fängelse var för sig.

Men på grund av 20-åringens låga ålder - han var 19 år när flera av brotten begicks - och hans "psykiska särdrag" får han ett betydligt förkortat fängelsestraff.

Förutom fängelse ska han betala skadestånd på 62 430 kronor.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons