Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse yrkas i Blåvitt-rättegång

Annons

Överåklagare Gunnar Stetler yrkade på fängelsestraff för både Mats Persson och Jan Nilsson under den sista dagen av rättegången om ekonomiska brott inom IFK Göteborg.

Han ansåg dock att omständigheter talar för att båda får en "väsentlig rabatt" på straffvärdet.

I Mats Perssons fall syftade åklagaren på att denne förlorat sin anställning som klubbdirektör. Åklagaren framhöll att liknande resonemang kunde föras om Jan Nilsson.

När det gäller Stefan Selakovic ansåg åklagaren att det är avgörande om IFK-spelaren medvetet gjort sig skyldig till penninghäleri, eller om det skett av oaktsamhet. Han lämnade åt tingsrätten att bedöma vilket som är fallet.

När tingsrätten åter samlas efter sin lunchpaus, kommer de åtalades advokater att göra sina pläderingar.

Den sjunde och sista dagen i tingsrätten inleddes med att IFK Göteborgs sekreterare Tore|B Carlsson förhördes som vittne för andra gången. Anledningen är den uppgift Mats Perssons fackliga ombud lämnat om att IFK:s ledning lovat ändra ett viktigt stycke i protokollet från ett styrelsemöte, som hölls strax efter Ekobrottsmyndighetens andra razzia mot klubben i november 2005.

Upprinnelsen till rättegången är att IFK Göteborg värvade Peter Ijeh från Malmö FF 2003, trots att föreningen inte hade råd att betala den så kallade sign-on-fee på en miljon kronor netto, som Ijeh begärt. Lösningen blev att Nilsson gav Ijeh aktier för drygt 1,2 miljoner i en gåva, som aldrig beskattades. Enligt Ekobrottsmyndigheten var "gåvan" en förtäckt form av lön, som borde legat till grund för skatt och sociala avgifter.

Nilsson fick kompensation av IFK Göteborg i samband med att Stefan Selakovic värvades från Heerenveen inför säsongen 2005. På order av Mats Persson fick Selakovic drygt 1,7 miljoner för mycket utbetalt i sign-on-fee. Av dessa var 400|000 kronor en ersättning till spelarens agent. Resten sände Selakovic vidare till Jan Nilsson, enligt instruktion från Persson. Den för höga sign-on-feen ledde till att IFK fick betala 300|000 kronor för mycket i artistskatt.

Stefan Selakovic är åtalad för bland annat grovt penninghäleri och medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll. De tre åtalade nekar till att ha gjort något brottsligt.

Göteborgs tingsrätt väntas meddela sin dom om två eller tre veckor.

TT

Mer läsning

Annons