Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse och böter

Annons

Däremot ogillade Falu tingsrätt kammaråklagare Åke Hagmans begäran om utvisning ur landet efter domens avtjänande.
Det var den 23 mars i år som mannen tillsammans med sin hustru besökte Dollar Store i Ludvika.
De två stal en flaska parfym värd 40 kronor när en butikskontrollant upptäckte stölden. Kvinnan fördes till ett avsides rum för kontroll. I samband med detta rusade 37-åringen in i rummet och slog vaktmannen med full kraft i huvudet med en stol.
Vakten föll blödande till golvet med ett stort sår i huvudet. Även den kvinnliga kollega som kom in i rummet misshandlades av mannen med stolen.
Det misstänkta paret lämnade butiken springande och i samband med detta hotades en kassörska med en gest som uppfattades som ett hot mot henne. Enligt kassörskan höjde 37-åringen en del av stolsryggen som ett tecken på att hon inte skulle försöka att hindra flykten ur lokalen.
Först två månader efter händelsen greps mannen och den 25 maj begärdes han häktad. Han har fram till rättegången befunnit sig i häktet och ska även kvarstanna där till domen vinner laga kraft.
Tingsrätten bestämdes att mannen ska erlägga 26 000 kronor i skadestånd till den manlige vakten som blev nedslagen. Han ska även betala 15 000 kronor till dennes kvinnliga kollega och 5 500 kronor till kassörskan som blev kränkt genom hot.
Hon tvingades för övrigt att sjukskriva sig två dagar från sitt arbete på grund av händelsen.
Paret har erkänt att de stal parfymflaskan som de uppfattade som ett varuprov. Mannen har erkänt att han slog vakten i huvudet med en stol och att han slog kvinnan med ena handen. Han förnekar att han använde stolen även mot henne.
När det gäller olaga hot så höjde han stolsryggen mot kassörskan men inte för att hota.
Tingsrätten fann dock att det var styrkt att han slagit bägge butiksvakterna med stolen och att han hotat kassörskan enligt åklagarens beskrivning i åtalet.
Någon utvisning blir det dock inte för brotten. Mannen är tidigare ostraffad och enligt gällande praxis ska straffet vara minst ett års fängelse för att en utvisning ska kunna verkställas.
Han ska dock kvarstanna i häktet till domen vinner laga kraft. Enligt tingsrätten finns det risk att mannen ska kunna avvika från straffet i förtid.
Domen kan överklagas till hovrätten senast den 12 juli.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons