Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för skådespel?

Annons

Inför folkmassan i Kupolen hotade han att tända eld på sig själv. Det skulle visa att han länge känt sig diskriminerad.

Det han själv beskriver som ett skådespel kan nu stå honom dyrt. Affärsinnehavaren riskerar att dömas till fängelse.

Det var den 26 februari som det hela tog sin början. Affärsinnehavaren i Kupolen hade tillsammans med sin son ett möte med ansvariga för fastigheten.

Av någon anledning uppstod en otrevlig stämning och, enligt fastighetschefen, slutade det med att han hotades till livet av affärsinnehavarens son.

Följande dag kontaktade butiksägaren och sonen media. Vad de inte berättade då var att de planerat ett skådespel, en slags demonstration, som skulle fånga allmänhetens intresse. Det för att visa att butiksägaren blivit orättvist behandlad.

När tidningens reporter och fotograf kom till platsen, agerade butiksägaren blixtsnabbt. Han klättrade gråtande upp på en stege och med ett plakat hängande runt halsen, talade han om de orättvisor han utsatts för. Han hade en tändare i handen och enligt vittnen ska mannen ha hotat att tända eld på sig själv, samtidigt som sonen ställde fram en dunk med brandfarligt lim.

Medan skådespelet pågick kallades polisen till Kupolen. Där greps affärsinnehavaren och hans son. Pappan häktades i väntan på de tingsrättsförhandlingar som inleddes den 19 mars. I fredags hölls slutpläderingarna.

Enligt försvaret ska affärsinnehavaren och hans son frias. Det hela var ett skådespel och ingenting annat. Tändaren som mannen hade i handen fungerade inte och limmet var så trögflytande att det knappast kunde användas som antändlig vätska.

- Det var inte meningen att skrämma någon, har sonen förklarat.

Enligt åklagaren handlar agerandet dock om förberedelse till grov mordbrand. Därmed riskerar de båda männen att dömas till fängelse.

Dom i målet meddelas på fredag, den 2 april.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons