Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för sexövergrepp på två tonårsflickor

Annons

Männen döms till fängelse i mellan två och ett halvt och fyra och ett halvt år, och de båda flickorna får vardera 85 000 kronor i skadestånd.

Klockan var ungefär ett på natten den 23 juli när Sara och Tina träffade på de tre männen. Männen, som är 31, 26 och 23 år gamla, bjöd med flickorna på fest i 31-åringens lägenhet. Redan under bilfärden dit var Sara så påverkad av sömntabletter att hon periodvis slumrade in.

På grund av sitt redlösa tillstånd har Sara endast fragmentariska minnen från natten. Det blev Tina som fick redogöra för det mesta av händelseförloppet när rättegången hölls inom stängda dörrar på Falu tingsrätt.

Tingsrätten anser att Tina gjorde ett trovärdigt intryck, då hon utsattes för långvariga och pressande förhör från försvarsadvokaterna. Hon vidhöll sin berättelse trots ledande frågor och försök att snärja henne, skriver tingsrätten i sin dom.

Det har framkommit, genom teknisk bevisning och flickornas berättelse, att samtliga tre män haft samlag med Sara. Hon hade tidigare under kvällen tagit sömntabletter och tog senare även två tabletter Rohypnol.

Tingsrätten menar att hon i sitt drogpåverkade tillstånd inte kunde motsätta sig övergreppen, eller ens förstå vad som hände.

Därför kallas inte brottet för våldtäkt, utan för grovt sexuellt utnyttjande. Hade hon inte självmant tagit tabletterna hade dock synen på fallet varit annorlunda.

Tina var inte påverkad och var alltså i stånd att både förstå vad som hände, och försöka motverka det. Därför anses hon ha utsatts för våldtäkt av 23-åringen, som var den enda av de tre som gav sig på henne. Hon har berättat att hon försökte putta bort honom och knipa ihop benen, men inte vågade göra mer motstånd av rädsla för vad som kunde hända henne då.

Efteråt skjutsades flickorna hem. Sara befann sig då i ett förvirrat, drogpåverkat tillstånd som förvärrades under natten. Framåt morgonen fick hon föras till sjukhus för akutvård.

De tre männen förnekar brott och menar att flickorna var med på det hela. 26-åringen förnekar till och med att han haft sexuellt umgänge med Sara, trots att tekniska spår bevisar motsatsen.

23-åringen döms både för våldtäkt och grovt sexuellt ofredande och får den strängaste påföljden av de tre, med fängelse i fyra och ett halvt år.

26-åringen döms för grovt sexuellt utnyttjande till två och ett halvt års fängelse, och 31-åringen för grovt sexuellt utnyttjande och skyddande av brottsling, till tre och ett halvt år. 31-åringen var den som i vintras tog på sig mordet på Fadime Sahindal, då hennes far stod inför rätta för mordet. Domen mot pappan har senare fastställts i Svea hovrätt och Falu tingsrätt anser att 31-åringen tog på sig mordet för att motverka att pappan skulle dömas.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons