Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för sexbrott

Annons

Den 19-årige ynglingen ska betala 180 000 kronor i skadestånd till tonårsflickan från södra Dalarna. Flickan har utsatts för fem våldtäkter, varar en grov våldtäkt, grovt sexuellt tvång, misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Hans döms också att betala

90 000 kronor i skadestånd till en minderårig flicka som våldtogs när hon låg och sov.

Våldtäktsoffret som är ett barn var kraftigt påverkat sedan hon drogats med stora mängder alkohol.

Trots detta kunde hon på ett trovärdigt sätt lämna en lång redogörelse för vad som inträffat. Det var först efter ett besök hos en kurator som flickan vågade berätta för sin mamma om vad som hänt.

Den första våldtäkten på den äldre flickan ägde rum i 19-åringens bostad i december 2000. Han gav sig på flickan, som är i övre tonåren, med våld.

19-åringen åkte till södra Dalarna där han våldtog flickan samtidigt som han höll för hennes mun. Hon bet honom i ena handen i försöken att komma loss.

Vid en av våldtäkterna försökte han kväva henne genom att blockera andningen.

Ynglingen har också slagit flickan och knuffat henne utomhus så hon slog sig i asfalten. På natten hotade han slå ut hennes tänder om hon skulle hindra honom från att våldta henne.

19-årigen har även tilltvingat sig sex genom att hota flickan med kniv. Det är den händelsen som rubriceras som grov våldtäkt.

Flickan utsattes hela tiden för olika former av dödshot och grov förnedring.

19-åringen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning, men läkaren skriver i sin rapport att: "Han inte har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Vid undersökningen led han inte av någon allvarlig psykisk störning och därmed finns inga förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård".

Våldtäktsmannen är alltså frisk och döms därför till fängelse i fyra år och sex månader.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons