Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för mordbrand

Annons

Kvinnan har vid ett par tillfällen i slutet av förra året tänt eld på sängkläder och klädesplagg i sin lägenhet i ett träbostadshus om åtta lägenheter i ett tätbebyggt område i centrala Leksand. Fara för andra liv eller inte? Hovrätten gick på den mildare linjen och valde att döma kvinnan för mordbrand och försök till mordbrand.

17 december började det nattetid brinna i kvinnans sängkläder och det berodde inte på sängrökning. Hon hade då sällskap av en man i lägenheten. Mannen släckte eld i hennes sängkläder vid tre tillfällen. Första gången släckte han en brinnande kudde i köksvasken. Andra gången genom att kväva elden i ett lakan och tredje gången när han inte kunde släcka elden på platsen tog han sängkläderna till duschrummet.

Hur stora värden som gått upp i rök om elden spridit sig vill varken tings- eller hovrätt spekulera i. Hovrätten finner att det ej heller finns säkra tecken som pekar på att en brand inneburit fara för annans liv. Mot denna bakgrund finner hovrätten att brotten inte kan bedömas som grov mordbrand eller försök till sådant brott.

Knappa månaden tidigare satte kvinnan eld på ett klädesplagg, en kimono. Hovrätten fann inga säkra bevis för gärningen och bedömde det som ett försöksbrott.

Hovrätten menar att det trots att brotten är alkoholrelaterade vore straffet skyddstillsyn med särskild behandlingsplan i mildaste laget sett till vad kvinnan gjort sig skyldig till. Två års fängelse blev domen, och kvinnan sitter kvar i häktet till hovrättens fängelsedom verkställs.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons