Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för massakern i Srebrenica

Annons

Serbiens krigsförbrytardomstol dömde på tisdagen fyra personer till fängelse i upp till 20 år för delaktighet i massakern i Srebrenica 1995.

Rättegången är den första i Serbien som rör massakern.

Fem män var åtalade för krigsbrotten. De är alla före detta medlemmar i den paramilitära serbiska organisationen Skorpionerna.

Åklagarna hade yrkat på fängelse i upp till 40 år, vilket är maxstraffet i Serbien. Men Skorpionförbandets ledare Slobodan Medic och hans främste bundsförvant Branislav Medic dömdes båda till 20 år. Pera Petrasevic, den ende av de åtalade som erkänt, ska sitta i fängelse i 13 år, medan den fjärde som fälldes, Aleksandar Medic, fick fem års fängelse.

Domaren som meddelade domen tillade att männens handlingar var krigsbrott mot en civilbefolkning. Den femte åtalade friades på grund av brist på bevis.

Männen åtalades för att de förekom i en film, som visade hur sex muslimska män och pojkar från Srebrenica sköts ihjäl i juli 1995 i byn Trnovo, som ligger i sydöstra Bosnien. Fyra av muslimerna var bakbundna och hånades i filmen. De tvingades att ligga ner med ansiktet mot marken i ett dike innan de sköts i ryggen.

Filmen spelades in av Skorpionerna men hittades vid ett senare tillfälle av en serbisk människorättsaktivist. I juni 2005 visades den inför FN-tribunalen i Haag under rättegången mot Jugoslaviens före detta president Slobodan Milosevic. Bilderna chockade många serber som ifrågasatt om massakern i Srebrenica över huvud taget ägt rum.

Rättegången som pågått sedan november 2005 är alltså den första i Serbien som rör massakern. 21 personer har vittnat under processen och över 30 anhöriga till offren reste i minibussar från Bosnien till Belgrad för att höra domen.

Massakern i Srebrenica 1995 anses vara det grymmaste dådet som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Under en vecka mördades över 8|000 muslimska män och pojkar runt om Srebrenica.

Såväl åklagare som advokater sade att domarna kommer att överklagas. Utanför domstolen sade en kvinna som förlorade barn i massakern att Serbien borde skämmas för sitt rättssystem.

Fortfarande befinner sig bosnienserbernas president och överbefälhavare från kriget, Radovan Karadzic och Ratko Mladic, på flykt undan den internationella krigsförbrytardomstolen ICTY.

Mer än elva år har gått sedan de åtalades för krigsförbrytelser och massakrer. Under den tiden har de levt under jorden. Mladic tros uppehålla sig i Serbien men såväl EU som USA har tonat ned kraven att han ska utlämnas till Haag.

TT

Mer läsning

Annons