Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för männen som misshandlade med järnrör

Annons

Tingsrätten konstaterar att misshandeln var planerad. De tre männen hade med sig ett järnrör och två träpåkar, när de kom för att "göra upp". De misshandlade - en far och hans två söner - har visat upp sår och svullnader som enligt läkare sannolikt kommer från det våld de vittnat om.

Men versionerna om vad som hände utanför hyreshuset den 1 maj går isär. Enligt de åtalade var det inte de som hade med sig tillhyggen. Tvärtom, menar en av dem, var det den yngsta sonen som drog fram ett järnrör och började slå.

I tumultet ska han ha råkat slå sin far också.

Det tycker Falu tingsrätt låter "mindre sannolikt", men konstaterar samtidigt att sett endast till partsutsagorna kan ingen version anses vara mer riktig än den andra.

Inte heller de vittnesmål som finns kan tillmätas någon avgörande betydelse, eftersom vittnena är nära vänner till de inblandade. Det blir i stället framför allt pappans och sönernas dokumenterade skador som gör att tingsrätten lägger deras berättelse till grund för den rättsliga bedömningen.

En av de åtalade, en 24-åring döms till ett års fängelse, medan de övriga två, en 31-åring och en 33-åring, döms till ett år och sex månader. 24-åringen blir kvar i häktet tills domen vinner laga kraft, eftersom man befarar att han kan avvika.

Den misshandlade pappan får 24 000 kronor i skadestånd och de två sönerna 20 000 kronor respektive 24 000 kronor.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons