Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för företagare

Annons

Båda dömdes till ett år och två månaders fängelse samt även till fem års näringsförbud. Båda företagarna ska också betala fem hundra kronor till brottsofferfonden.

Vid rättegången mot de två företagarna, som hölls under fem dagar vid Mora tingsrätt för en tid sedan, yrkade kammaråklagare Gun-Britt Ström på minst ett och ett halvt års fängelse. Och tingsrätten gick i stort sett på åklagarens linje men utdömde ett tre månader lägre fängelsestraff än vad åklagaren yrkade, vilket förmodligen hänger samman med att det förflutit några år sedan brotten begicks.

Båda de nu dömda företagarna från Malung och Västerås fälldes för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och likaledes försvårande av skattekontroll. Under rättegången förnekade de båda företagarna brott.

Under rättegången sade kammaråklagare Gun-Britt Ström att företagets bokföring vid en första anblick verkade riktig men bakom dolde sig en omfattande ekonomisk brottslighet med bland annat falska fakturor under åren 1998-2001 och att det under den tidsperioden betalats in drygt en miljon för litet i mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter.

Tingsrätten har funnit det styrkt att det funnits en ekonomisk brottslighet bakom företagarnas hantering av ekonomin och transaktioner med andra företag som ofta verkade vara företag som inte haft någon riktig verksamhet. De som stod som ägare till dessa företag menade åklagaren var personer som i många fall inte ens existerade.

Det Malungsföretag som de nu två dömda männen ägde försattes i konkurs för ett par år sedan och de företag man haft en luftfakturekarusell med har också konkursat.

Kammaråklagare Gun-Britt Ström menade vid rättegången att de transaktioner man gjort var för att komma undan skatt och arbetsgivaravgifter och för att komma åt pengar bland annat för att kunna betala ut en del svarta löner.

Under rättgången förnekade de båda brott och de krävde genom sina advokater att bli friade från alla brottsmisstankar.

Men Mora tingsrätt såg mycket allvarligt på det inträffade och de två företagarna från Malung och Västerås fick 14 månaders fängelse vardera och ett femårigt näringsförbud vilket också visar att tingsrätten såg lika allvarligt på den här ekonomiska brottsligheten som kammaråklagare Gun-Britt Ström.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons