Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för arméläkare i Irak

Annons

En amerikansk arméläkare som vägrade återvända till Irak med sitt förband har dömts till åtta månaders fängelse för att ha deserterat.

Militärläkaren dömdes på tisdagen av en militärdomstol i södra Tyskland. Han riskerade upp till sju års fängelse. Huvudfrågan vid rättegången var om den 35-årige Agustin Aguayo hade lämnat sitt förband för att slippa undan en riskfylld tjänst eller om han hade andra skäl.

Läkaren erkände att han hade lämnat sin post utan lov men förnekade att han deserterat. Han har i tre år kämpat för att betraktas som vapenvägrare. När Aguayo 2004 arbetade i Irak som läkare sade han sig vägra ladda sitt gevär när han hade vakt.

I höstas rymde han genom ett fönster på den amerikanska militärbasen i tyska Schweinfurt i stället för att åka tillbaka till Irak med sitt förband. Han var sedan försvunnen i flera veckor innan han anmälde sig själv i Kalifornien.

Allmänhetens stöd för Irakkriget har minskat drastiskt i USA. Aguayos fall är inte heller unikt - i februari stod en löjtnant inför rätta för att offentligt ha vägrat att tjänstgöra i Irak. Den gången ogiltigförklarades rättegången. I april förra året dömdes en läkare i brittiska flygvapnet till fängelse i åtta månader, även han för att ha vägrat att tjänstgöra i Irak.

TT

Mer läsning

Annons