Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fånge erkänner 11 september-dåden

Annons

Khalid Shaykh Muhammad, som har utpekats som hjärnan bakom terrorattackerna mot USA den 11 september 2001, har tagit på sig ansvaret för dem och en lång rad andra terrordåd som tillskrivs al-Qaida.

På onsdagen offentliggjorde Pentagon en utskrift av ett förhör som nyligen gjordes med Muhammad på Guantanamo-basen på Kuba där han sitter fängslad. Muhammads erkännanden lästes upp av en amerikansk militär som representerade honom under utfrågningen.

"Jag var ansvarig för 9/11-operationen, från A till Z", sade Muhammad enligt utskriften.

Han tar också på sig ansvaret för attacken mot World Trade Center i New York 1993, sprängdådet mot en nattklubb på Bali och ett försök att spränga två amerikanska flygplan med hjälp av skobomber.

Enligt utskriften hölls förhöret under en hearing med syfte att fastställa om Khalid Shaykh Muhammad ska definieras som "fientlig stridande", en term som USA använder för att beteckna de flesta av de utländska medborgare som gripits under kriget mot terrorismen.

Muhammad är pakistansk medborgare och greps i Pakistan i mars 2003. Han överlämnades till USA och är en av 14 viktiga fångar som förra året fördes över till Guantanamo efter att ha hållits fängslade i hemliga CIA-fängelser utomlands.

I utskriften listas 29 attacker och komplotter som Muhammad tagit på sig, bland annat misslyckade mordförsök på de tidigare amerikanska presidenterna Bill Clinton och Jimmy Carter samt förre påven Johannes Paulus II.

Muhammad har också erkänt planer på en andra terrorvåg efter 11-septemberattackerna 2001. De utvalda målen var Library Tower i Kalifornien, Sears Tower i Chicago, Plaza Bank i delstaten Washington och Empire State Building i New York, rapporterar AFP. Andra terrorplaner inriktade sig på att spränga sönder Panamakanalen, och amerikanska marinfartyg och oljetankers i Hormuzsundet, Gibraltarsundet och i Singapores hamn.

Det ger förhörsprotokollen från Guantanamo större legitimitet, vilket är ett skäl till att de nu offentliggörs, tror Ranstorp.

Samtidigt finns en tydlig politisk orsak till att förhörsutskriften tillåts nå offentlighetens ljus.

TT

Mer läsning

Annons