Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångad av naturens skiftningar

Annons

Tore Plahn är en av den nya tidens seriösa landskaps- och djurkonstnärer som har ett mycket stort intresse just för naturen.

- Jag började att arbeta som konstnär på heltid 1995 och arbetade dessförinnan som elektriker under 25 år, säger Tore Plahn som inte ångrar det minsta att han sadlade om till konstnärsyrket.

Den stora läromästaren är Falukonstnären Lennart Sand och det var också han som ledde Tore in på oljemåleriet och han var under ett års tid elev hos Lennart Sand. Under den tiden åkte de båda konstnärerna runt i nationalparkerna och man hann också med ett par arktiska resor.

Att Tore Plahn varit elev hos Lennart Sand är intressant ur den synvinkeln att Lennart Sand på sin tid tog lärdom av numera framlidne naturkonstnären Birger Stafås med sina rötter i Lima i Malungs kommun.

- Det är intresset för naturen som har fångat mig och orrspelen på Nyckelmyren, tjäderns kluckningar i Sausskogen har varit fantastiska vårupplevelser, liksom resor med ornitologerna till olika sjöar, säger Tore Plahn vars favoritsysselsättning också är jakt och fiske.

- Bara att få vara ute och uppleva alla skiftningar i naturen är ett privilegium som alla borde få njuta av och det har varit min stora inspirationskälla i mitt konstnärsskap, säger Tore Plahn.

Tore Plahn har sedan han började på heltid som konstnär haft ett trettiotal utställningar men det är första gången han ställer ut i Malung. Och det är verkligen en mycket sevärd utställning speciellt för dem som gillar djur och natur. Det finns också en del oljemålningar med landskapsmotiv från Malungsområdet, bland annat tre oljemålninger som är målade vid Västerdalälven vid Kärleksudden.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons