Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanfar för forskning

Annons

Nio professorer ska installeras. Men till skillnad från klassiska

lärosäten som Uppsala och Lund, har 25-åringen i Dalarna inga urgamla traditioner att luta sig emot i sådana här sammanhang.

- Vi vill inte försöka härma de gamla universiteten, utan skapa något eget, säger Catharina Enhörning som är internationell handläggare och ansvarig för

jubileumsfirandet.

Resultatet är en ceremoni där dalatemat går igen på flera sätt, med näverlur och unga spelmän. Professorerna, som kommer in i procession, har dock valt bort knätofsarna för den klassiska fracken.

- Det blir både högtidligt och personligt, säger Catharina Enhörning, som dessutom utlovar en överraskning.

Programmet för fredagen är bland annat ett sätt att lyfta fram forskningen på högskolan.

Före högtidsceremonin föreläser professorerna, något brukar höra till vid installationer, och forskare på högskolan presenterar sitt arbete.

- Det vi gör under fredagen är ett sätt att visa upp var vi står när det gäller den akademiska kvaliteten. Och dessutom ett sätt att lyfta fram och hylla våra främsta företrädare, säger högskolans rektor Leif Borgert.

Föreläsningar och forskningspresentationer pågår hela fredagen i Kristinehallen och hit är alla välkomna för att lyssna.

På kvällen är det dags för själva ceremonin, som bara är öppen för särskilt inbjudna. Framme på scenen får de nio professorena bland annat ta emot högskolans egen medalj.

Elever från Musikkonservatoriet och delar av Lilla spelmanslaget spelar.

Efteråt bär det av i buss till jubileumssupén i Mediehuset, där de nyinstallerade professorerna får frottera sig med cirka 270 andra gäster. Dalatemat går förstås igen i maten på buffén.

Faktaruta:fakta | vad är en akademisk högtid?

På högskolor och universitet finns framför allt tre högtidliga akademiska traditioner:

- Doktorsdisputation, när en student inom forskarutbildningen offentligt försvarar sin avhandling.

- Doktorspromotion, en ceremoni där till exempel en hatt, en lagerkrans eller en ring tas emot som ett tecken på doktorsvärdigheten.

- Professorsinstallation - som inte ska förväxlas med att en professor förordnas eller utses. Högtiden är ett sätt att välkomna professorna och uppmärksamma det ämnesområde som berörs.

Formerna för den akademiska högtiden varierar från plats till plats. Ibland ingår kanonsalut eller fanfar i ceremonin.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons