Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjesidorna - en mängd nyheter

Annons

Intresset bland tidningens läsare för de dagliga familjenyheterna visade sig vara ännu större än jag anat. Via brev, telefonsamtal och vid möten på stan eller i byn har läsare runt om i Dalarna gjort sig tid för att framföra synpunkter och åsikter om innehållet på familjesidorna.

Jag har till och med fått ett brev från Alvesta i ärendet. Det är från fotografen Inge Nilsson som skriver:

"Om man jämför dödsfallsnotiserna med dem i Smålandsposten märker man genast att Smålandsposten skriver betydligt mer reducerade texter.

En "vanlig" person som avlidit kan få stort spaltutrymme i Smålandsposten, medan er tidning bara skriver några rader. Varför?"

Eftersom Inge Nilsson skickat mig ett exemplar av Smålandsposten, kan jag med egna ögon konstatera att tidningskollegan i Småland ger ett generöst utrymme åt dödsfallsnotiserna.

Personligen föredrar jag emellertid de kortare texterna i vår tidning. Dessutom måste vi begränsa textlängden på allt material till familjesidorna om vi ska klara att ge dem ett allsidigt innehåll, inklusive de annonser som beställts att införas på familjeavdelningen.

Vissa dagar kan familjesidorna domineras av ett stort antal dödsannonser. En realitet som förstås påverkar innehållet i övrigt.

Bengt Liss ringde och ville kommentera mitt upprop att flera borde skicka in uppgifter om förestående födelsedag.

Han presenterade ett förslag till ett formulär som kunde skickas till den blivande jubilaren.

Tidningen skickar redan sådana brev i dag, men det är tyvärr en låg svarsfrekvens, varför vi gärna funderar vidare på Bengt Liss förslag. Han hade också uppslag kring insamlandet av uppgifter vid dödsfall. Tidningen fick också rådet att avstå från bröllopsfotografier när makar firar guldbröllop.

Debora Bergeå i Stora Skedvi tycker att familjesidorna skulle få en ökad status om de placerades längre fram i tidningen. Dessutom borde de placeras på en fast plats, så att de snabbt hittas av läsaren.

I några brev med e-post från USA kan jag läsa att tidningens familjenyheter och de lokala nyheterna är de viktigaste inslagen när man läser tidningen på nätet, särskilt om man, som i de här fallen, numera bor i ett främmande land.

"När vi nu kan läsa tidningen på nätet, vilket i sig är helt fantastiskt, söker vi oss till de lokala nyheterna. Sedan kollar vi om någon avlidit av dem vi känner där hemma.

Men det är också roligt att läsa om nyfödda och människor som gift sig. Du kan inte tro vilken känsla det är att få lokala nyheter från Dalarna lika snabbt som de världsnyheter, oftast eländen, som CNN förmedlar. Tack för denna service!"

Citatet är hämtat från några rader från Maria och John, numera verksamma i Minnesota, men bördiga Rättvik/Mora.

Jag tackar för alla bidrag i debatten kring familjenyheterna. De blir till nytta när vi fortsätter att diskutera hur vi bäst kan utveckla familjesidorna på ett sätt som läsarna uppskattar.

Nu vet vi i varje fall att familjenyheterna har ett stort läsvärde.

Mer läsning

Annons