Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Riazat får stanna i Sverige

Annons

Bildspel


Efter nästan fyra års orolig väntan kom så äntligen beskedet på torsdagens morgon: Familjen Riazat får stanna i Sverige.
– Jag kan knappt tro det, säger Zohreh.
Tillsammans med dottern Helya försöker hon smälta det hela. Vid tiotiden ringde advokaten och berättade att familjen fått permanent uppehållstillstånd. Zohreh kunde inte tro att det var sant, så kompisen Johnny fick ringa upp och kontrollera.
13-årige Daniel var i Stockholm hos vänner. Även han ringde tillbaka för att kolla att han hört rätt.

Zohreh och Helya kan inte tacka nog för stödet från bekanta och obekanta. Inte en sekund har de varit ensamma sedan beskedet om avvisning kom för tre månader sedan.
– Alltid har det funnits någon att luta sig mot när jag varit ledsen, säger Helya.
– Jag har ingen egen lägenhet, men titta här, säger Zohreh och visar upp familjens tre nyckelringar, fulla med nycklar som vänner har gett dem till sina hus och lägenheter, om de skulle behöva någonstans att bo. En skramlande bild av öppenhet och vänskap.

I köket stökar Jessie och Frida, Helyas kompisar. Det ska bli fest.
– Vi ska fira utav helvete, sedan ska vi äntligen sova. Det gör ingenting om det snöar på midsommarafton, säger Johnny Thyberg.
Han är rektor på Västra skolan och kom i kontakt med familjen när Helya var elev på skolan. En mörk kväll såg han Zohreh släppa matkassar och insåg att här fanns behov av stöttning i vardagen. Han har fungerat som extrapappa åt barnen och de sedan beskedet om avvisning kom har någon eller några i familjen bott i hans lägenhet, i rummet som de kallar flyktingförläggningen.

Det har varit tre tuffa månader och en nötande väntan i snart fyra år. 13-årige Daniel har visat upp en lugn utsida, men mått dåligt. Helya som går första året på gymnasiet har inte haft modet att känna efter hur det skulle vara att få avslag. Zohreh har hela tiden varit skräckslaget övertygad om negativa besked.
– Det känns konstigt nu att äta frukost och duscha, allt är som vanligt. Det tar ett tag innan man förstår, säger Helya.

Ute regnar det. De börjar käfta med Johnny om han oputsade rutor. Snart ska familjen börja leta lägenhet, men de bor kvar tills de hittar en fin som är större än den enrummare de lämnade på Kvarnberget, när beskedet om avvisning kom.
Zohreh har talat med sin man Siamak under dagen. Han har lyckats ta sig ur Iran och familjen hoppas på en snar återförening.
– Det är konstigt, för jag har stått ut med att vänta. Men nu när jag vet att jag får stanna kan jag inte vänta längre, säger Zohreh.

Bildspel

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons