Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen pustar ut efter glädjebeskedet

Annons

I mer än tre år har Stefan och Susanne Claesson i Pershyttan kämpat mot myndigheterna. De tog hand om Yussef när han bara var fyra dagar gammal. Efter ett halvår blev han fosterhemsplacerad hos paret Claesson.

Anledningen var att Yussefs biologiska mor inte orkade knyta an till sin son, på grund av psykisk ohälsa.

När Yussef skulle återknyta kontakten med sina syrianska föräldrar, blev det genast problem.

- Det var hemskt att se, han skrek och grät när vi skulle skjutsa honom dit, berättar Stefan Claesson.

Men de sociala myndigheterna krävde att Yussef skulle umgås med sin biologiska familj, som bara hade tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.

- Jag förstår hur de tänkte. Om familjen blev utvisad måste ju Yussef lära känna sina föräldrar först, säger Stefan Claesson.

Men Yussef blev sjuk. Psykologen Ablah Alasay konstaterade att pojken måste få lära känna familjen i lugn och ro, utan att vara pressad av hotet om utvisning.

- Vi vill absolut inte hindra pojken från att lära känna sin biologiska familj, men han måste få bekanta sig med dem i sin takt, säger Susanne Claesson.

I början av april i år kom ett brev från Utlänningsnämnden som talade om att Yussefs uppehållstillstånd slutade att gälla samma månad. Makarna Claesson blev förtvivlade.

- Man önskar att någon av Utlänningsnämndens höjdare hade sett med egna ögon hur han mådde, säger Stefan Claesson.

Men familjens advokat lämnade in en ny ansökan om asyl. Nu har Utlänningsnämnden gått med på att ge familjen permanent uppehållstillstånd.

Att så hastigt tvinga Yussef att bo hos sina biologiska föräldrar, strider mot principen om barnets bästa. Utlänningsnämnden väger också in den tid som Yussef och hans andra syskon har varit i Sverige.

- Vi har alltid sagt att vi ska fira rejält om den här dagen kom, men vi somnar nog vid sju i kväll, säger Stefan Claesson.

Nu hoppas han att beslutet att låta Yussef stanna, även kan gagna andra barn i samma situation.

- Vi hade aldrig orkat kämpa utan alla som har stöttat oss de här åren, de är verkligen värda ett tack, säger Susanne Claesson.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons