Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Englund bor i ett spökhus

Annons

Berätta om dina spökupplevelser!

Hon bor tillsammans med katt och två tonårsbarn i ett äldre, gult hus på Vasagatan i Falun. Lägenheten på andra våningen - tre rejäla rum och kök - andas trivsel och hemkänsla. Men här händer märkliga saker...

Varken för Eva eller för barnen Patrik, 18, och Sandra-Lie, 16, är det en främmande tanke att det spökar i lägenheten. För dem är det som händer mycket konkret och tydligt, alla naturliga förklaringar är sedan länge uttömda:

- Det här är ingenting man inbillar sig. Inte när det bara fortsätter och fortsätter..., säger de.

Många av oss andra har svårare att ta till sig fenomen som andar och spöken. Skratt och misstro är ingen ovanlig reaktion när familjen berättar vad de upplevt.

- Men folk får tycka vad de vill. Och jag förstår att man tycker att det här låter knäppt, om man aldrig varit med om något liknande själv, säger Eva.

I våras spelade TV4 in ett avsnitt av tv-programmet Det okända, hemma hos familjen Englund-Jernberg. Programidén går ut på att låta ett känt medium - en person som säger sig kunna få kontakt med andevärlden - besöka platser där folk anser att det händer oförklarliga saker.

När mediet, Elisabeth Lannge, och tv-teamet, kom till Falun hade familjen bott på Vasagatan i mindre än ett år. Ändå hade Eva, Patrik och Sandra-Lie en hel del att berätta.

De såg dörrhandtag som trycktes ned och dörrar som for upp, skymtade någon i ett fönster, hörde fotsteg och kände snabba pustar av en märklig rökdoft. Farmors halsband, som har sin bestämda plats på Sandras hylla, kunde plötsligt försvinna.

Särskilt stark var känslan av en främmande närvaro.

- När man skulle sova kunde man tydligt känna hur någon stod och glodde på en, berättar Patrik, som menar att det hela inte var särskilt obehagligt, förutom den gången en häftig iskyla tvingade upp honom ur sängen.

Ja, familjen konstaterar att de trots allt kände sig rätt trygga i lägenheten:

- Utom i badrummet. Där var det någon som fanns med hela tiden, rörde sig runt duschkabinen. Man stannade inte därinne längre än nödvändigt...

Efter tv:s besök anser Eva, Sandra-Lie och Patrik att de fått svar på många av sina frågor.

Tv-kamerorna följde det inkallade mediet runt i lägenheten, på jakt efter andar. Och hon hittade faktiskt flera stycken.

Den ena skulle vara en nära släkting, som enligt Elisabeth Lannge helt enkelt var där för att kolla läget.

- Fascinerande att höra hur hon prickade in utseende och sjukdomssymptom, säger Eva.

Den andra, hävdade mediet, var en man som bott på platsen för ett par hundra år sedan.

Förutom att lokalisera besökande andar, säger sig medium som Elisabeth Lannge också ha förmågan att sätta stopp för deras framfart. Men eftersom ingen av besökarna på Vasagatan ville familjen något ont, kom man överens om att låta dem stanna. På villkor att de tog de lite lugnare i fortsättningen.

- Visst blev det skillnad. Ett par dagar efteråt kändes det alldeles tomt i huset, som om vi var nyinflyttade, berättar Eva. Sedan har det börjat hända saker igen, senast för ett par dagar sedan faktiskt. Men det är inte lika ofta. Och den där konstiga, förtätade känslan i lägenheten är borta, fortsätter hon.

Fotnot: TV-programmet Det okända där familjen medverkar, sänds i TV4 Plus i kväll klockan 20.

Berätta om dina spökupplevelser!

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons