Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Familjecentrum måste förändras"

Annons

- Ett fungerande familjecentrum måste hela tiden förändras annars är man inte lyhörd för familjerna, menar Marianne Sellner som presenterade Leksands familjecentrum.

Marianne har följt utvecklingen av familjecentrumet i Leksand sedan starten i mitten av 90-talet och hon ser många positiva förändringar.

- Vi ser bland annat ett ökat engagemang, framförallt från papporna. Yrkesrollerna har blivit tydligare. Vi har fått bättre och snabbare kontakt i teamet och familjerådgivningen upplever att de har fått fler tidiga telefonsamtal, berättar Marianne Sellner.

Leksands familjecentrum kan stå som modell men Marianne Sellner menar att det är viktigt att sätta sig ner och tänka för att sedan utgå ifrån det man har och där man står. I Mora är familjecentrumet idag uppbyggt på fyra ben, bestående av barnavårdcentralen, mödravårdcentralen, öppen förskola och socialtjänsten. Visionen är ett samarbete över kommun- och landstingsgränser samt kyrkan och andra organisationer för att få ett helhetsgrepp kring den gemensamma målgruppen, barnfamiljerna, samtidigt som resurserna utnyttjas kostnadseffektivt.

Efter Mariannes genomgång fick deltagarna möjlighet att tillsammans diskutera fram hur man ska förbättra och utveckla Mora familjecentrum. De flesta var överens om att det krävs en samordnare, åtminstone för en viss tid som spindel i nätet, och en styrgrupp med representanter som arbetar fram idéer till det fortsatta arbetet.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons