Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familj rasar mot läkare

Annons

Det var i slutet av mars som Järnabon Ulrika Ilbäcks var på fjällsemester i Sälen tillsammans med ettåriga dottern Ebba och några familjemedlemmar.

En natt blev Ebba sjuk och drabbades av svår diarré och kräkningar. Ulrika valde då att ringa till sjukvårdsupplysningen för att klargöra vad som drabbat hennes dotter. Svaret blev att det förmodligen rörde sig om magsjuka och att vätskeersättning skulle tillämpas tills problemen försvann. Man försökte följa ordinationen men vätskan rann bara rakt igenom Ebba.

Efter att familjen vakat hela natten och kunde konstatera att situationen blivit värre på morgonen valde man att åka till vårdcentralen i Sälens by. Något som inte gick enligt planerna.

- Först fick vi vänta över en timme för att komma in trots att Ebba hade 39 graders feber, blåa läppar och svarta ringar runt ögonen. Sedan ville läkaren inte lyssna på oss, berättar Ulrika.

Under läkarbesöket började Ebba skrika energiskt och slänga vilt med kropp och händer. Något Ulrika tolkade som panik. Läkaren tyckte däremot att det var friskhetstecken och viftade bort familjens oro. Därefter skickade de hem med direktiven "gå och lägg er och öppna fönstret om febern inte blir bättre".

Familjen lämnade vårdcentralen i ursinne och återvände till stugan i fjällen. Under dagen och den följande natten blir Ebba än sämre och efter ett flertal intet-sägande samtal till sjukvårdsupplysningen ringde man 112. Klockan var då mellan fyra och fem på morgonen och Ebba var i behov av ambulanstransport till Falu lasarett.

- Vi blev vidarefordrade till en sjuksköterska som klargjorde att det bara fanns en ambulans i Sälen - och den behövdes om det skulle inträffa någon olycka. Så sjuksköterskan tyckte att vi själva skulle ta oss till Falun, berättar Ulrika.

Problemet var att ingen i sällskapet sovit en sekund på två dygn, och dessutom var det snö-storm i fjällen.

När sjuksköterskan på SOS alarm fortsatte att nonchalera Ulrikas vädjan valde man ändå att sätta sig i bilen och bege sig mot Falu lasarett. Efter en stunds bilkörande ringde SOS alarm upp sällskapet i bilen och meddelade efter hälsningsfrasen "har du lugnat ner dig nu?" att man ordnat en ny tid på Sälens vårdcentral den följande morgonen. Något som fick Ulrika att slänga på telefonen.

- Det var liksom ingen idé då vi inte skulle få någon hjälp ändå, säger hon.

Efter några timmar på vägen anlände man slutligen till barnakuten på Falu lasarett. Där blev det fart direkt. Efter en enklare koll och blodprov skickades Ebba direkt till intensiven.

Det visade sig att hjälpen kom i sista stund då ettåringen led av en allvarligare form av uttorkning - något som i värsta fall kan leda till döden.

Ebba fick ligga kvar i Falun i en vecka och fick dropp de första tre dagarna. Nu är hon hemma i Järna och mår över lag bra, även om magen fortfarande inte är riktigt bra.

Ulrika och Ebbas pappa Fredrik Bertils har valt att inte anmäla de inblandade läkarna, men man är mycket kritiska till sjukvården.

- Det får inte gå till så här. Symptomen visade ju så tydligt att något var väldigt fel. Jag förstår liksom inte vad som hände. Varför fick vi ingen ambulans? Och hur kan varken läkaren i Sälen eller sjukvårdsupplysningen ha någon koll?, undrar Ulrika.

PER MOJANIS

Mer läsning

Annons