Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluvården är redan billigast

Annons

Han förklarar:

- Den slutliga fördelningen är ännu inte gjord. Och jag vill ha riktigt bra argument varför vi, som redan har den billigaste sjukvården av alla kommuner, ska spara ännu mer.

Oavsett hur det blir med sparkravet konstaterar socialdemokraten Persson och chefen för Faluns beställarenhet, Aarne Loogna, att det inte är möjligt att göra den besparingen i år.

- Det är orealistiskt. Alla vet hur lång bromssträcka det är när man ska spara, säger Persson.

Och innan några konkreta förändringar av primärvården sker i Falun kräver hälso- och sjukvårdsstyrelsen att få upp det på sitt bord.

- Man kan inte styra och ställa med vår sjukvård när vi har en styrelse för det här området. Endera är vi med fullt ut, eller inte med alls, säger Persson.

Han hoppas också att den lokala styrelsen snart kommer att få ta över ansvaret för budgeten.

- Det är bara vår lokala styrelse som kan jobba med att beställa hälso- och sjukvård i ett brett perspektiv. Folkhälsoarbetet är ett tydligt exempel. Det måste vi prioritera för att på sikt inte få våldsamt ökande sjukvårdskostnader. Det handlar om att arbeta mot droger, med kosten och med rökning, säger Persson.

Det är den nya ersättningsmodellen för primärvården i landstinget som slagit hårt mot primärvården i Falun.

- Framförallt är det för att vi har en ung befolkning, säger Persson.

Men det handlar också om att Falubor i större utsträckning besöker sjukhuset före primärvården.

- Men vi kan ju inte ha samma primärvård som i Särna och Malung. Visst skulle vi kunna bygga upp vårdcentraler med röntgen och gipsning. Men det vore ju resursslöseri när det redan finns på sjukhuset, anser Persson.

Ett område som ses över när det gäller besparing är hemsjukvården.

- Där håller vi på att tillsammans med kommunen bilda en arbetsgrupp för att se över ansvarsfördelningen. Vad är omvårdnad och vad är sjukvård? Gör vi saker som vi inte har ansvaret för? Det är sådant som vi ska reda ut.

- Sedan kan det tänkas att vi ska göra saker som egentligen är kommunernas ansvar, för att det fungerar bäst så. Men det är bra att reda ut detta, säger Loogna.

Det pågår också ett arbete som rör primärvårdsjour. Om den ska vara kvar vid Tisken? Eller om en primärvårdsjour ska inrättas vid lasarettets akutmottagning?

Under detta år ska styrelsen också se över om man ska fortsätta med fillialmottagningarna i Slätta, Vika, Sundborn och Enviken, samt rehabiliteringsfillialen i Svärdsjö.

Mer läsning

Annons