Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falutjejer på uppdrag i världen

Annons

Anna, född och uppväxt i Falun, åker till El Salvador där hon fått en volontärplats på ett daghem i huvudstaden San Salvador, en stad med två miljoner invånare.

För Mari Kågström, från Umeå, bosatt i Falun de senaste två åren, väntar Indien och staden Dhalamsala med 9 000 invånare som ligger i norra delen av Indien.

I närmare fem månader ska Falutjejerna arbeta som volontärer.

- Det är tack vare hjälporganisationen Individuell människohjälp som vi fått den här möjligheten att komma ut i världen, berättar Anna Lindman.

Organisationen står för uppehälle, mat och försäkring och en liten lön.

- Vi får betala resan själva, det går nog jämnt upp, säger tjejerna.

- Det är en dröm att få komma till ett nytt spännande land och få lära känna nya människor på nära håll. Det är ett bra sätt att förverkliga sig själv, menar Mari.

Anna Lindman ser fram emot resan, hon är väl förberedd och vet vad som väntar.

- Jag har läst att det har varit lite oroligt i El Salvador, men just nu är läget stabilt. Jag har också pratat med en tjej som varit volontär på samma ställe jag ska till, jag har bara fått positiva signaler, berättar Anna.

Och språket, spanska, det kommer inte att bli något problem för Anna.

- Jag har pluggat spanska under ett år i Madrid, så språket kommer jag att klara av, säger hon.

I framtiden hoppas Anna att få arbeta inom någon internationell organisation.

- Jag läser statsvetenskap för närvarande, jag har också gått på restaurangutbildning i Linköping, så laga mat kan jag om det skulle knipa, säger hon.

Mari Kågström har tagit tjänstledigt från sitt konsultarbete på WSP i Falun för att bli volontär i Indien under ett halvår.

- Det ska bli spännande. Jag ska syssla med miljö- och socialfrågor och undervisa skolbarn, berättar Mari, som tar med sig sambon på det stora äventyret.

I januari ska de båda tjejerna vara tillbaka i Falun igen - då väntar en rad föreläsningar om vad man varit med om ute i stora världen.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons