Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluskolor räddade

Annons

När skolstyrelsen skulle spara pengar så var nedläggning av Järlindsskolan, Lumshedenskolan och nattdagiset Nattugglan viktiga delar av planen.

Den allra mest hotade skolan var Järlinden och protesterna blev massiva. På torsdagen beslutade en enig skolstyrelse att man vill vänta med beslut till i juni nästa år.

Då ska man ha hunnit titta ordentligt på elevprognoserna. Barnkullarna minskar i kommunen, på sikt med 30 procent, och även bortsett från sparkrav så kommer kommunen att ha på tok för stora lokaler om några år. En lokalutredning kommer också att vara klar till hösten.

- Nu får vi också en chans att testa förslag från Järlindens föräldrar som kan göra verksamheten där billigare. Kanske kan barnen äta på Lugnetgymnasiet, kanske kan vi dra in den halva rektorstjänsten, kanske kan vi ordna förläggning på skolan under helgerna, säger Ragnar Kroona, s, som är ordförande i skolstyrelsen.

Men ni har ju ett sparbeting. Vad ska ni spara på?

- Egentligen skulle vi spara 14 miljoner fram till nästa höst, och hur det ska gå till vet vi inte än, säger Ragnar Kroona.

Han påpekar att nedläggningen av skolorna och Nattugglan var aktuell först till hösten 2004. Det hade bara haft "halvt genomslag" det året, alltså bara gett plus i bokföringen för en termin. Sammanlagt skulle de tre nedläggningarna spara nästan tre miljoner 2004 och en miljon 2005.

Nu när skolstyrelsen sagt sitt ska alla förslag till besparingar diskuteras i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fattar till sist beslut i juni.

Kommunalrådet Jonny Gahnshag, s, är inte besviken över att skolstyrelsen misslyckas med att klara sparkraven.

- Det vore naivt att tro att de skulle klara hela sparbetinget genast. Jag har fullt förtroende för att skolstyrelsen kan göra korrekta bedömningar, säger Jonny Gahnshag.

Oppositionsrådet Mikael Rosén, m, är mer tveksam.

- Jag tycker det är beklagligt att de inte klarar av att fatta svåra beslut. Kommunen måste spara och det allra mesta av pengarna går till nödvändiga saker. När barnen blir färre måste vi våga ta i skolfrågan, säger Rosén.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons