Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluskolor förfaller

Annons

Fastighetskontoret ekonomi har under många år varit ett sorgekapitel för kommunen. Kritik har också tidigare riktats mot dålig styrning av kontoret.

Som det nu har varit har kontoret ofta fått ta hand om reparationer av sådant som väntat så länge att det blivit akut. Och i det läget brukar det kosta mer att åtgärda problemen än om man tagit itu med dem i tid.

Det här är en del som orsakat ryckigheten och svårigheterna att planera verksamheten och få pengarna att räcka. Men nu har en strategi utarbetats för att på sikt få ordning och en bättre planering och styrning av verksamheten.

Men på kort sikt är läget fortfarande mycket bekymmersamt. Det fick politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott klart för sig i tisdags.

- Kommunens fastighetsbestånd är i dåligt skick och underhållet är nere på en allt för låg nivå och det är ett stort bekymmer, säger kommunalrådet Dan Westerberg (c).

Enligt fastighetskontorets egna bedömningar skulle det behövas hundratals miljoner kronor inom ett antal år för att få beståndet i skick igen. Men pengarna finns inte.

Enligt prognosen kommer fastighetskontoret att i år gå med fem miljoner kronor i underskott. För nästa år skulle kontoret ha behövt 19 miljoner kronor för de åtgärder som man anser behöver göras. Men det klarar inte kommunens skrala ekonomi och åtgärdslistan har nu prioriterats ner till att omfatta bara cirka sex miljoner kronor.

Ett stort bekymmer är skolorna, där önskelistan på åtgärder i åratal varit lång på upprustning och förändringar för att man ska klara en modern pedagogik i dem. Men den hårda prioriteringen innebär att man nu bara kommer att göra det nödvändigaste, som om det inte görs medför en uppenbar risk för att barnen far illa.

Man måste också klara vissa åtgärder för att uppfylla myndigheters säkerhetskrav där man fått anmärkningar vid besiktningar.

- Det är en enorm nedtagning av ambitionerna. Det här är inte bra men nu gäller det att övervintra, säger Dan Westerberg.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons