Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falurestauranger varnas efter granskning - alkoholtillstånd kan dras in

Annons

I går beslutade dock socialnämnden att nöja sig med att utdela varningar till de aktuella restaurangerna.

Under hösten har Skatteverket granskat ett antal restauranger och pizzerior i Falun. Skatteverket konstaterade att tre av de granskade restaurangerna, som också har tillstånd att servera öl, vin och sprit, har redovisat för låg vinst och därmed betalat för lite i skatt. I november fattade därför Skatteverket beslut om sköntaxering, skattetillägg och högre utgående moms.

Två av de aktuella falurestaurangerna uppger att de har eller ska överklaga Skatteverkets beslut.

De menar att de inte går att göra så schablonmässiga beräkningar som skatteverket gör, utan att de blygsamma vinsterna bland annat beror på en billigare prissättning.

Alkohollagen ställer dock höga krav på den som ska servera alkohol. Bland annat krävs ekonomiskskötsamhet av den som får alkoholtillstånd, vid blotta misstanken om ekonomiska oegentligheten får alkoholtillstånd dras in. "Den som drar sig undan från beskattning eller på annat sätt missköter sina skyldigheter gentemot det allmänna är enligt Alkohollagen inte lämplig att inneha tillstånd för alkoholservering," konstaterar biträdande socialchef Bror Johansson i socialnämndens beslutunderlag.

Socialnämnden beslutade dock att inte dra in tillstånden, trots att det fanns grund för det, utan nöjde sig med att varna de tre falurestaurangerna.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons