Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falupräst blir ny bas i Sveriges kristna råd

Annons

Sveriges Kristna Råds SKR:s styrelse har nyss fattat beslut att erbjuda Fast tjänsten som generalsekreterare. Sven Bernhard Fast är för dalfolket känd före detta föreståndare för Svenska kyrkans stiftsgård i Rättvik.

Hur känns din blivande roll?

- Mycket spännande. Sveriges Kristna råd (SKR) är ett samtalsforum kring teologiska frågor, ett forum mellan kyrka, samhälle och världen.

Vi befinner oss mitt i en flammande kristen, kluven debatt kring jungfrufödsel. Ärkebiskop Hammar hamnade i blåsväder efter uttalandet att man inte behöver tolka Bibeln bokstavligen. Vad säger du om det?

- Debatten har mest förts i media. Självfallet finns det olika synsätt i ständigt aktuella samtal.

- Man kan aldrig bryta ut en liten bit av evangeliet och säga - det här är rätt. Kärnfrågan måste tolkas till olika kopplingar i det unika med Jesu födelse. Jag får troligen många anledningar att diskutera teologiska tolkningsfrågor inom kristna rådets ramar.

Intresset för existensiella/andliga frågor växer. Är män- niskans andliga nöd större nu än tidigare?

- Nej, det tror jag inte. Människan befinner sig alltid i nöd - på ett eller annat sätt. Stort sökande handlar ofta om mångfald av synsätt, i skeden där man saknar självklara sanningar.

Hur ska man samsas inom Sveriges Kristna råd med 25 olika samfund, svenska kyrkan, ortodoxa, katolska och frikyrkornas skilda uppfattningar kring homosexualitet, skilsmässa, abortfrågan?

- Det finns en rad djupa frågor där vi aldrig kan finna gemensamma lösningar. Men genom samtal förstå olika bevekelsegrunder. Samtal bakom kulisserna är oerhört viktigt, vi måste lyssna till varandra och acceptera olika synsätt.

Du är aktiv inom den europeiska ekumeniken, vilken fråga är viktigast i EU-perspektiv?

- Freds-, rättvise- och försoningsfrågorna i Europa och brobygge mellan Öst- och Västeuropa.

- Ett ekumeniskt råd ska stärka kyrkans trovärdighet i en värld av splittring och krigshot.

- Kyrkoledare i hela världen proklamerar att de tar avstånd från ett Irak-krig. Jag hoppas att den långsamt trovärdiga vägen vinner.

När du stigit in i din nya roll väntar rader av stora uppgifter. Islam är just nu en av de största, växande religionerna i Sverige. Hur ska kristna rådet nå dem för gemensam dialog?

- Vi diskuterar frågan. Muslimer är heller ingen enhetlig grupp - deras roll är en ödesfråga, för Sverige, Europa och världen. Det är synnerligen olyckligt att muslimer splittras i en öst- och väst-konflikt.

- Framtiden blir spännande, från europeisk ekumenik till generalsekreterare i Sveriges Kristna råd befinner jag mig på samma spår för kristet arbete.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons