Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falupartiet firar tio år

Annons

- Jag hade inga planer på att starta något nytt parti, men jag kände när jag gick ute på stan att Faluborna ville ha ett nytt lokalt parti, säger Ulf Elgemyr, Falupartiets "still going strong".

- Det var inte tal om att vi skulle bli något missnöjesparti, vi ville skapa något eget och jobba med vardagliga frågor för Faluborna, det tycker jag vi har lyckats med, förklarar Ulf, när han blickar tillbaka genom partiets tioåriga historia.

Många trodde nog att Falupartiet skulle det bli en dagslända, men så blev det inte.

- Med facit i hand kan man väl konstatera att Falupartiet behövdes i det politiska vardagslivet, menar Ulf.

I dag fyller Falupartiet tio år och spelar en viktig roll i det politiska livet i kommunen. Även om partiets framgångar har bleknat en aning från starten för tio år sedan.

Vid partiets första val 1994 fick Falupartiet hela 4 694 röster, vid senaste valet 2002 hade stödet minskat med ett 50-tal röster.

Ulf Elgemyr är förstås den stora mannen bakom partiets framgångar. I partiets allra första val 1994, samma år som partiets bildande, nådde man upp till hela åtta mandat och blev på kuppen ett av landets allra största lokalpartier.

Vid det andra valet i september 1998 fick partiet sex mandat. Elgemyr blev kommunalråd och var den politiker som fick mest personröster i kommunalvalet.

I dag är Maria Wilje gruppledare och partiets starka röst. Maria är förresten den enda kvinna som innehar rollen som gruppledare bland partierna i kommunen.

- Vi har upplevt tio år med både ris och ros, men jag tycker att vi har klarat oss bra och tillfört mycket inom politiken, menar Maria Wilje.

- Och vi är fortfarande, trots en liten nedgång en av landets större lokalpartier, förklarar Maria.

Falupartiet kommer att utveckla sin verksamhetsplan de närmaste två åren.

- Vi kommer att arbeta för att nå en ekonomisk hållbarhet i kommunen. Vi vill införa lokala folkomröstningar. Skolan är också en hjärtefråga för oss i Falupartiet.

- Dessutom kommer partiet att fortsätta att ha ett starkt inflytande på Faluns ungdomspolitik. Vi har tagit många initiativ och kommer att fortsätta att driva ungdomsfrågor, förklarar Maria Wilje.

- Näringslivsfrågor är också en viktig fråga för partiet. Vi vill skapa förutsättningar för olika verksamheter och förbättra centrumhandeln, säger Ulf Elgemyr, som fortfarande är hårt engagerad i det politiska livet i kommunen.

På lördag firar Falupartiet tioårs-jubileum. Först med öppet hus i partilokalen, där Carl Ström från Näringslivet är inbjuden gäst. Senare på kvällen väntar jubileumsfest.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons