Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns vindistrikt

Annons

Efter infarten till Kårarvets kolonistugeområde tystnar allt sorl. Istället för buller och avgaser öppnar sig här en blomstrande djungel och en slumrande sommaroas. Bland de små husen går människor och påtar i sina prunkande trädgårdar, samtalar och njuter av stillheten. Henry Levin tar igen sig en stund i svalkan under verandan. Efter 42 år som bilmekaniker är han långt från kamaxlar och sotiga tändstift.

Henry är troligen områdets ende vinproducent. Vindruvor odlas på flera håll, men äkta Falu rödvin kan endast avnjutas på Levins veranda. Under tre somrar har Henry tillverkat livets vatten från egen skörd, och i fjol blev resultatet en sats på 27 flaskor. Henry fotograferade sin stuga och gjorde egna etiketter - Husets vin. Druvplantan han odlar heter Zilga, en estnisk sort som är speciellt lämpad för nordligt klimat. Växten klarar hela 25 minusgrader.

- Vinodling är en perfekt syssla för en pensionär, berättar Henry. Och grannarna uppskattar det!

Att göra vin är inte så svårt som man kanske kan tro. Jäsningsprocessen är ganska okomplicerad, och i princip kan alkoholhaltig dryck göras på vad som helst - jordgubbar, körsbär, maskrosor eller varför inte blåbär. Men riktigt vin ska naturligtvis göras på druvor, och dessa växer sig nu större och större i Henrys växthus.

- Druvorna kokas ihop i en saftmaja, förklarar han. Fruktköttet får sedan jäsa ett par dygn för att få rätt färg och smak. Sedan tillsätter jag bara vatten, jäst och socker i en damejeanne, och detta får jäsa i tre veckor.

- Det är viktigt att vinet får jäsa ur ordentligt, påpekar Henry. Processen kräver noggrannhet, men följer man bara instruktionerna är det inga problem.

Vinet kryddas med ekspån och färgsätts med blåbär. Sedan sätts det på flaska, korkas och förseglas. Nu återstår en lagringstid på minst sex månader för att vinet ska få sin rätta karaktär.

Henrys vin, eller kanske "Château Caurarve Henri", är ett rött, halvtorrt allroundvin som karaktäriseras av en relativt utvecklad men balanserad smak med inslag av ek. Vinet passar utmärkt till stilla sommarkvällar på altanen, gärna tillsammans med en bit ost.

- Det finns två olika sorters viner, menar Henry. Matvin - vin till måltiden, och mat- och pratvin - vinet efteråt.

Henrys första sats kom till år 2000, och av denna exklusiva årgång finns fortfarande ett par buteljer kvar i källaren. De sparas till ett högtidligt tillfälle.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons