Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns fulaste skyltar finns på Holmtorget

Annons

För att sätta upp en skylt krävs bygglov och därför resonerar Lars Nordström ofta med butiksägare.

- Det finns en övertro på att ju fler skyltar du sätter upp, desto fler kunder, säger Lars Nordström.

Butikskedjor med huvudkontor i Stockholm är svåra att diskutera med, de prackar samma lösningar på hela Sverige. MacDonalds, Hennes och BR Leksaker ska ha samma stora logotyp överallt.

- Så har det varit länge, se på alla Domusvaruhus. Alla stadskärnor i Sverige kom att se likadana ut på 60- och 70-talen, säger Sven Olsson som är kommunantikvarie.

Den skadan gjordes för många år sedan, då var det nybyggen som gällde. Först efter byggnadsvårdsåret 1974 började man aktivt värna kulturmiljöer i Falun.

Lars berättar att det blivit lättare de senaste åren att resonera kring sådana frågor.

- Jag märker det på ritningarna jag får in från folk som vill ha bygglov för hus. Varannan ansökan är rätt från början, så var det inte förr, säger Lars. Och när det gäller skyltar har jag pratat med butiksägare som avstått från att fläska på.

Jysks bäddlager är ett exempel, många tycker nog fortfarande att det syns, men då ska man veta att byggnadskontoret skalade bort 70 procent av skyltarna som butiken ville ha.

Nordstan, alltså området längs Slaggatan, framhåller Lars som ett gott exempel. Här finns en blandning av butiker och bostäder, och affärsinnehavarna har själva valt en lägre profil. Det är lättare när de flesta butikerna inte hör till någon stor kedja.

Vid galleriorna längs Holmgatan trängs skyltarna, och det tycker Lars i och för sig är okej, åtminstone de skyltar som sitter i anslutning till butiken och skyltfönstret.

Intersports två jättestora skyltar som visar runt hörnet tycker han sämre om, och de skylttäckta gavlarna mot Holmtorget och ån brukar framhållas som ett skräckexempel när han träffar initierade på andra håll i landet.

Man kan ju undra om det hjälper att det står Akademibokhandeln med stora bokstäver på sju skyltar, och dessutom på fyra vimplar. Det hade nog räckt med två mindre.

MacDonalds är lika övertäckt med firmanamnet, M:et som hänger över entrén skulle nog räcka för att locka den hungriga.

Newport och Byxshopen på Holmgatan har valt diskreta reliefbokstäver, som syns, och som låter fasaden synas.

- Men vad snyggt det skulle vara med en liten skylt som hängde ut, kanske ett par symboliska byxor i järn, säger Sven.

Att använda symboler och bilder för att göra budskapet tydligare är ett råd i de riktlinjer för butiksskyltning som antogs 1999. Här finns rekommendationer, men inga tvingande regler.

I samband med att Falun kvalat in på världsarvslistan blir det en ny diskussion. Sven Olsson ska träffa representanter för bland annat vägverket och gatukontoret för att arbeta fram ett skyltprogram för världsarvet.

Lars Nordström med flera på byggnadskontoret ska träffa Sven och diskutera nya riktlinjer. Placeringen på FN-listan innebär inga nya skyddsregler, men förhoppningen är att den allmänna medvetenheten ska öka om att Faluns miljöer är viktiga att vårda.

- Världsarvet är en draghjälp, jag hoppas att fler får upp ögonen och tänker efter, säger Sven Olsson.

Mer läsning

Annons