Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns egen Magda

Annons

- En del saker som händer är helt sjuka, säger Magdalena Forsberg, som liksom sin kända namne, Sveriges skidskyttedrottning, också kallas Magda.

- Det har ringt folk hem och frågat om jag inte kan skicka en idolbild. Men jag hoppas allt det där ska tona ner sig nu när hon lagt av.

Hennes egen enda sportframgång kom i andra klass när hon blev trea i ett skidlopp för knattar:

- Sedan la jag ner, jag kan inte stå på ett par skidor i dag, säger hon.

För Faluns egen Magda drömmer faktiskt inte om snö, fint glid under skidorna och guldsegrar. Hon drömmer om värmen i andra länder, att få möta människor och kulturer hon inte känner. Det är resa hon vill - och tänker göra innan hon åter sätter sig vid skolbänken:

- Det är ju ett stort steg att stadga sig i fyra år, som det tar att plugga. Jag vill vara redo då och ha alla de här sakerna ur huvudet, säger hon.

Hon har redan varit ute i världen, förra våren arbetade hon som au-pair i USA. En omvälvande upplevelse på många sätt:

- De tänker inte som vi, men det är svårt att sätta fingret på vad det är som är så annorlunda, säger hon, men gör ändå ett försök:

- De tycker de är världsbäst, att de är mest civiliserade. Men de vet inte hur vi har det här i Sverige utan tror att vi bor i igloor och har isbjörnar på gatorna. De har inget perspektiv på omvärlden.

Trots att arbetet som au-pair stundom var svårt med bortskämda bångstyriga barn att ta hand om, fick hon erfarenheter och vänner för livet. Bland annat Maria från Brasilien.

- Henne vill jag verkligen hälsa på i Sydamerika, och sedan skulle jag också vilja åka med de Rosa bussarna i Afrika någon gång.

Men först ska hon åka till Australien och Nya Zeeland. Hon har fått ett kombinerat ettårigt arbets- och semestervisum för Australien och redan i höst sätter hon sig på planet till Sidny.

- Det är utvecklande att resa, man får tillbaka så mycket när man möter nya ställen och nya människor. Det är en investering i sig själv.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons