Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns "blodförlust" får rätt behandling

Annons

Debatt

Jag håller med Wilje att ekonomin måste saneras, men vi ska ha klart för oss att det är först de senaste två åren som konkreta åtgärder vidtagits. Wilje vill vara behjälplig med saneringen av den ekonomi som hon själv passivt förvaltade 1998-2002.

Vi vidtar åtgärder som ska ha effekt på kort och lång sikt:

p Sparpaket för skolförvaltningen om tio miljoner kronor. Trots det har vi i dag fler lärare per elever än vi hade 2002

p Omvandling av servicehus och äldreomsorgen, för att nyttja både lokaler och personalens kunskap effektivare

p Kommunstyrelsens budget minskas med fem procent både i år och nästa år. Utöver detta görs i år en minskning av kommunstyrelsens budget för speciella verksamheter med tre miljoner kronor.

p Väg- och fastighetsunderhållet ligger på en miniminivå.

p Kommunförbundets analysgrupp går igenom vår verksamhet för att finna ytterligare effektiviseringar och verksamhetsförbättringar.

p Resultatet förbättras. KS har på två månader halverat sitt underskott och kommunen som helhet minskar hela tiden sitt underskott från djupdykningen på minus 105 miljoner kronor, som läget var när vi tog över i början av 2003.

Wilje ger också ett antal sparförslag som benämns "första hjälpen". Jag vill kommentera dem:

p "Ny styrmodell ska spara en procent av kommunens utgifter". Var kommer den kalkylen ifrån? Förra förslaget från Falupartiet var att slå ihop nämnder och spara två miljoner kronor per nämnd. Ingen gick på det heller...

p "Avbryt "medfinasieringen" i Dala Airport". Vet Wilje att vi är bundna av ett aktieägaravtal fram till 2007?

p "Krav på att alla enheter inom äldreomsorgen ska arbeta med arbetstidsmodeller". Det tog tre år av Wiljes kommunalrådstid och ett och ett halvt år av min att få till arbetstidsmodeller. Nu startar det!

p "Ännu aktivare försäljning av kommunala fastigheter". Under Wiljes tid såldes knappt något. På två år har vi sålt privatbostäder och en del andra fastigheter. Vi är dessutom på väg att sälja stora delar av det förlusttyngda Falu industrihus.

Eftersom Falupartiet verkar kunna kalkylera så kanske de kan hjälpa oss att räkna ut vad Dalarna utan flygplatser kostar, vad färre studenter i Falun innebär för ekonomin eller hur mycket avbrutet regionalt samarbete och slopandet av nödvändiga investeringar "sparar"?

Falupartiet är ett parti som inte vågar säga rakt ut vad man vill. Man vill spara på allt men i praktiken sparar man inget. Man kunde exempelvis ha sagt nej till en ny innebandyhall om man tror att det sparar pengar - men man vågade inte.

Vi vet att s-regeringen skjuter till nya medel till kommunerna under 2005-06. Det här är en uppgörelse med bland andra miljöpartiet. Tidigare har socialdemokraterna gjort upp med centerpartiet om försvarspengar som omfördelats till kommuner och landsting.

Vad har Falupartiet för möjligheter att kunna påverka rikspolitiken så att kommunerna får mer pengar? Inga. Med total avsaknad av en förankring utanför Falun kan Falupartiet aldrig bli en länk i en politisk kedja.

Det räcker inte att peka på olika sparalternativ för att de ska få effekt. Det måste genomföras, och framför allt vara realistiska och bottna i någon form av analys.

JONNY GAHNSHAG

Mer läsning

Annons