Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun vill ur DalaKraft

Annons

Det politiska läget i Falun har svängt vad gäller synen på att behålla elhandeln. Socialdemokraterna stred tidigare hårt tillsammans med centern för att Falu Energi inte skulle säljas ut utan i stället gå in i DalaKraft.

I dag anses inte det längre så viktigt.

- Det är inte så viktigt för kommunen att ha kvar elhandeln. Det är många kommuner som sålt ut det, säger nya oppositionsrådet Jonny Gahnshag.

Arbetarkommunen har ännu inte hunnit diskutera om Falu Energi ska lämna DalaKraft. Men det har arbetarkommunens styrelse gjort och svaret är att det ska man.

- Det är så där när det krävs snabba beslut. Vi får vara ett exekutivt organ och sedan får vi förankra det hos medlemmarna, säger Jonny Gahnshag.

Därmed röstade s ja i kommunstyrelsens arbetsutskott till att kommunen nu meddelar DalaKraft via Falu Energi att man har för avsikt av undersöka möjligheterna och konsekvenserna av ett utträde

Falu Energi och kommunens ekonomikontor fick också i uppdrag att ta reda på vilket marknadsvärde aktierna i DalaKraft har. De köptes för 20 miljoner kronor och det plus lite till hoppas kommunalrådet Maria Wilje att man ska få.

Hon är mycket nöjd med att arbetet att dra sig ur DalaKraft nu inletts.

- För min del är det en besvikelse att vi överhuvud taget gick in där. Vi skulle sålt ut alltihop istället när vi kunde fått rejält betalt för det, säger hon.

Det försäljningspris som då diskuterades var 450 miljoner kronor inklusive elnätet och kundstocken.

- Och den har vi ju inte kvar. Den ligger ju hos DalaKraft så vi har förlorat hundratals miljoner på det här, säger hon.

Elnätet är hon dock inte för dagen intresserad av att sälja ut.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons