Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun vill ha centrum för folkhälsa

Annons

Bakgrunden är folkhälsopropositionen där regeringen vill inrätta "regionala utvecklingscentra för icke-medikamentella metoder". Det handlar om ett centrum där man ska kunna bedriva forskning och utveckling av kunskapsbaserade metoder och strategier i regionalt och lokalt folkhälsoarbete.

- Vi ser naturligtvis att vi är en väl lämpad kandiat för ett sådant utvecklingscentrum, med tanke på den profil Falun har. Regeringen vill inrätta ett antal sådana i landet. Tillsammans med landstinget hoppas jag att vi ska kunna ta fram en beskrivning hur ett sådant centrum i Falun skulle kunna se ut. Det handlar om en helt ny verksamhet som ska byggas upp, säger Birgersson.

Falu kommun har skickat ett brev till landstinget med begäran om stöd för att kunna verka för att ett utvecklingscentrum för folkhälsa etableras i Falun.

- Landstinget är självklart en viktig aktör att ha med, så först och främst måste vi sälja in idén där. Så snart vi får ett positivt besked från landstinget kan vi börja skissa på hur det kan se ut. Om vi får ett positivt besked ska vi kunna presentera våra planer för berörd statlig myndighet före årsskiftet, säger Birgersson.

- Jag tycker att det här låter vettigt, och jag hoppas att vi ska kunna hjälpa till så gott vi kan. Vi är förstås intresserade av att få ett utvecklingscentrum inom folkhälsa till Dalarna, säger landstingets länsutvecklingschef Göran Carlsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons