Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun vägrar betala

Annons

I går lämnade Falu kommun in sitt svar på festivalbolagets stämningsansökan. Kommunen ger inte FFF AB rätt på några punkter. Festivalbolaget anser att Falun är skyldig att betala 1,7 miljoner kronor plus en årlig indexuppräkning på tre procent och ordna en mottagning vid invigningen av festivalen och göra reklam för dem på informationstavlor utefter de större vägarna. FFF AB anser att samarbetsavtalet fortfarande gäller eftersom det inte har sagts upp före den första september förra året.

Kommunen hävdar att det inte längre är giltigt. För att styrka det tänker kommunalrådet Jonny Gahnshag, kommundirektör Torkel Birgersson, IT-chefen Jan E Fors och ekonomichefen Jan Malmberg vittna i rätten.

Kommunen har även skriftliga handlingar för att styrka sin sak. En bilaga som skickats till Falu tingrätt är en text på en sida, som uppges vara skrivet av någon inom FFF AB. Den beskriver situationen inom bolaget före den 31 maj 2003. Texten har överskriften "Analys av ekonomiska förutsättningar för festivalarrangemang 2003 mm". Den första meningen är intressant och lyder "Frågan har väckts om det, med de nya förutsättningarna som gäller genom att Falu kommun deklarerat sin avsikt att säga upp gällande avtal avseende år 2004, finns förutsättningar att säkra genomförandet av Falun Folkmusik Festival år 2003".

Utöver det bifogar kommunen ett par e-brev som festivalgeneralen Hans Hjorth och Torkel Birgersson skickat till varandra. I ett mejl från Hjorth till Birgersson står det bland annat "Frågan om avveckling diskuteras för närvarande i bolagets styrelse och ägarkretsen. Om du vill ha en gissning från min sida är den att avvecklingen kommer att verkställas per sista december 2003." I samma brev skriver han att: "Bolaget kommer därmed att plocka ihop sina pinaler och lägga dem i malpåse per 2003-09-31."

Själva huvudöverenskommelsen fattades, enligt kommunen, i Hagelsnäs, den 11 juni 2003. På plats var de som är tänkt att vittna samt Hans Hjort och Åke Wänn från FFF AB. Vid mötet kom man överens om att kommunen övertar varumärket Falun Folkmusik Festival. Kommunen hävdar att man då muntligen kom fram till att man efter festivalen skulle utvärdera 2003 års festival och vem som ska vara ansvarig för nästa års festival.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons