Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun ut ur DalaKraft?

Annons

Moderaterna har hela tiden varit motståndare till Falu Energis delägarskap i DalaKraft. Det blev inte alls så bra som utlovats.

De låga elpriserna blev inte så låga, menar Lilian Eriksson, m, och pekar på att vid senaste energiupphandlingen valde både kommunen och Kopparstaden en annan elleverantör som var billigare, det blev Telje Energi.

Nu tvistar dessutom Falu Energi och DalaKraft om kostnaderna för det administrativa kundhanteringssystem som Dalakraft skaffat. Det kostade 15 miljoner kronor och meningen var att alla delägarna skulle hyra in sig i det systemet.

Men Falu Energi vill inte ha det utan behålla det egna. Ett skäl är att DalaKrafts system skulle krångla till det om kommunen gör verklighet av sina planer att slå samman alla sina taxefinansierade verksamheter i ett nytt bolag tillsammans med Falu Energi.

Men trots att man sagt nej anser DalaKraft att kommunen ska betala 2,8 miljoner kronor.

- Det här var droppen som fick bägaren att rinna över att vi skulle pådyvlas ett system vi inte vill ha och tvingas betala för det. Vi konstaterar att vi inte fått något bra ut av det här, säger Lilian Eriksson.

Hon pekar också på att 3 000 Faluabonnenter valt en annan elleverantör än DalaKraft.

- Vi kan faktiskt säga att vi fick betala för att bli av med dem när vi gick in i DalaKraft. Det här är som Ebberöds Bank, säger hon.

Hon har tillsammans med partikamraten Bo Jönsson begärt att kommunen ska utreda möjligheterna att dra sig ur DalaKraft och sälja aktierna.

Och de två moderaterna är inte ensamma om de tankegångarna. Kommunalrådet Carl-Erik Nyström, c, anser inte att samarbetet med Dalakraft utvecklats som det skulle och kan mycket väl tänka sig att sälja elhandeln.

Falu Energis vice ordförande Assar Burman, s, är också besviken på DalaKraft. Falun har trots stort delägarskap för lite inflytande i DalaKrafts styrelse. Och utdelningen på aktierna är långt ifrån det förväntade. Det har bara de två senaste åren blivit en miljon kronor om året.

- Och det täcker knappt räntorna på de lån vi tog på 20 miljoner för att köpa aktierna, säger han.

Hur många partikamrater som stödjer Nyströms och Burmans åsikt är inte klart. Men är det fler som gör det lutar det åt att det blir majoritet för en försäljning. På tisdag kommer frågan att diskuteras i kommunstyrelsens samhällsutskott.

Mer läsning

Annons