Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun Ska bara husse få bada?

Annons

Att ta med sig hunden till badplatsen för ett svalkande sommardop är inte helt enkelt i Falun. Hundar är nämligen inte välkomna på någon av Faluns allmänna badplatser.

I Skåne håller Catja Bjermo på att snickra ihop en hemsida för hundägare som gärna tar med sig sina husdjur på semestern. Hon har därför skrivit till alla landets kommuner för att ta reda på var det finns hundbadplatser för att sedan kunna guida semesterlediga hundägare till en badplats där de verkligen är välkomna.

- Vi har tre hundar som vi tar med oss på tur ut i landet. Det är kanske okej om man kommer med en hund till stranden men när vi kommer med tre känns det inte så lustigt. Folk tycker inte att det är så kul och det förstår man ju, säger Catja Bjermo, och syftar bland annat på dem som är hundrädda eller allergiska.

Intresset för hennes hemsida har varit stor bland landets kommuner. Det är många som svarat att de inte tidigare tänkt på att det behövs hundbadplatser men att de nu ska se över frågan. En hel del har också svarat att det är okej att ta med hunden bara den hålls kopplad, och på många håll i landet har det visat sig att ortens campingplats har anlagt en hundbadplats.

- Intresset för det här väcktes för att jag saknade hundbadplatser och att det ofta är dåligt skyltat till dem som finns. Det är jag är ute efter är riktiga hundbadplatser med en tydlig skylt. I Malmö finns det till exempel en gammal känd hundbadplats, Ribbersborg. Där kan man lära känna andra hundägare och så kan man ha hundarna lösa på området nere vid stranden.

Om man vill bada med sin hund i Falun är kommunens rekommendation att man inte ska göra det på allmänna badplatser och inte heller vid de badplatser där kommunen tar sina badvattenprover, utan i stället välj en badplats där det inte finns folk.

Miljökontoret i Falun har inte fått in vare sig speciellt mycket klagomål på badande hundar på allmänna badplatser eller hundägare som efterfrågar en hundbadplats. Men Anna Sörlin på miljökontoret tycker att frågan om en speciell hundbadplats är intressant.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons