Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun siktar på att minska elberoendet

Annons

I klimatprojektet som Falun söker pengar för hos Naturvårdsverket ingår fyra delar. Syftet är att minska elförbrukningen.

Den första delen innebär att framställa fjärrkyla i fjärrvärmeverket. I dag används el för att framställa kyla på lasarettet, i kontorsfastigheter och i butiksfastigheter. Vid en omställning innebär det att importen av el från utlandet minskar och på så sätt minskar även utsläppen av växthusgaser då en stor del av den el som Sverige importerar är framställd av olja, kol och naturgas. I Falun ska fjärrkylan framställas av biobränsle och det innebär att Faluns elberoende minskar.

-Det finns mycket elanvändning som kan göras smartare. Totalt sett minskar vi elanvändningen motsvarande 1500000 kilowattimmar och frigör på samma gång produktion av elkraft vid fjärrvärmeverket på 500000 kilowattimmar. Det är överskottsvärme under sommaren som används till att framställa kyla, säger Bengt Östling, som är fjärrvärmechef på Falu Energi.

För att hålla nere priset för kunderna har kommunen ansökt om ett bidrag från Naturvårdsverket på 9,8 miljoner kronor. Konkurrensen är hård, eftersom många andra kommuner i landet är med och slåss om pengar.

- Falun är dock den enda kommunen i Dalarna som söker pengar, säger Bengt Östling.

En andra del i klimatsatsningen är att ansluta Bojsenburg till fjärrvärmesystemet. I dag värms de 1000 lägenheterna i området upp av direktverkande el. Här innebär en anslutning också till minskat elberoende och i det stora perspektivet innebär det att kommunen bidrar till minskat utsläpp av växthusgaser.

Den tredje delen i klimatprojektet är att information och kampanjer riktade mot allmänheten för att få en ökad eleffektivitet.

Den fjärde delen består i arbete i skolorna. Här ska eleverna få större förståelse för elproduktion och energianvändning.

De totala investeringskostnaderna för de fyra åtgärderna är 38 miljoner kronor och de 9,8 miljonerna uppgår till 26 procent av den totala kostnaderna.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons