Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun satsar på hälsan och företagen

Annons

I takt med att sjukskrivningarna ökar i landet höjs allt fler röster med krav på insatser.

Falu kommun har redan hälsa- och idrott som ett av sina profilområden under namnet Hälso-arenan. Det vill nu Falun bjuda alla övriga i Dalarna på i ett EU-projekt som ska drivas tillsammans med Rättvik, Nutek och länsstyrelsen.

Det ska bli en storsatsning på alla företag som arbetar inom hälsoområdet på olika sätt. Målsättningen är hög och det visionära målet är att år 2007 ska Dalarna ha Sveriges friskaste arbetsliv och ett kunskapscentrum för de företag som arbetar med detta alltifrån sjukvården till enskilda hälsoentreprenörer.

Projektet är indelat i delprojekt. Ett är att stimulera och stärka kvinnliga företagare inom hälsosektorn. Detta för att de är i majoritet då man räknar med att 90 procent av företagen drivs av kvinnor. De ska bland annat få individanpassad rådgivning för att öka sin kompetens och företagaridentitet.

Delprojekt två innebär att utveckla olika metoder för att förbättra hälsan hos anställda inom både privata näringslivet och offentliga sektorn. Det arbetet omfattar bland annat ledarskap, grupputveckling, rehabilitering och friskvård.

Visionen är att de som arbetar med att förbättra sina anställdas hälsa ska vara så framgångsrika att de ska bli hälsodiplomerade. Målet är att 50 tongivande förtag och organisationer i Falun-Rättviksområdet ska lyckas med det år 2004.

Korpen arbetar med hälsodiplomeringen och där ska arbetet leda till fyra nya anställningar är förhoppningen.

Arbetet att förbättra hälsan kommer också att öka efterfrågan på tjänster och produkter från hälsoföretagen. Det i sin tur ska förhoppningsvis leda till 20 nya jobb inom hälsoföretagen.

De förväntas också skapa nya produkter eller tjänster. För att stimulera framtagandet av sådana ska det också bli en innovationstävling som ska pågå i tre år. Förhoppningen är att 25 förslag ska komma in som ska leda till att ett tio-tal nya produkter eller tjänster skapas under treårsperioden.

Hela projektet är kostnadsberäknat till 12,4 miljoner kronor varav Faluns del är 3,7 miljoner kronor. I går beslutade Faluns kommunstyrelse att anslå de pengarna.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons