Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun kan förlora fem församlingar

Annons

Svenska kyrkan har under lång tid tappat medlemmar. Än så länge går ekonomin ihop men om sju-åtta år beräknas utgifterna vara större än inkomsterna. För att förhindra den situationen vill samfälligheten i Falun sätta in motåtgärder.

Två konsulter har hyrts in under våren för att se över organisationen. I juni ska deras arbete vara klart och för någon vecka sedan presenterade de en delrapport och förslag till lösningar.

En idé är att slå samman de sex församlingarna, Kristine, Stora Kopparberg, Vika, Aspeboda, Grycksbo och Hosjö, till en församling under en kyrkoherde. Det skulle innebära att sex församlingar måste läggas ner eller att fem församlingar går upp i en.

Det finns andra förslag, exempelvis att det blir två församlingar med två kyrkoherdar.

För närvarande finns det tre kyrkoherdar för de sex församlingarna.

Sven Haglöf, ordförande i samfällighetens kyrkonämnd, vill att omorganisationen ska bli klar under 2004. Då skulle stiftsstyrelsen hinna ta ställning i frågan så att den nya ordningen skulle gälla till kyrkovalet 2005. Det skulle betyda att kyrkoråden kan arbeta efter detta från och med januari 2006.

Samfälligheten har 124 anställda och 108 politiskt valda. En tanke med att ha färre kyrkoråd är att det skulle bli färre politiker.

Det tycker Sven Haglöf är bra eftersom det tycks bli allt svårare att rekrytera politiker.

En sammanslagning skulle också göra det enklare att minska på antalet tjänster inom kyrkan.

- I första hand gäller det administrationen och servicefunktioner inom fastighets- och kyrkogårdsunderhåll, förklarar Sven Haglöf.

Att det måste sparas är de flesta överens om. Viola Johansson i Aspeboda tror att samfälligheten kommer tvingas till besparingar. Det gör att hon inte utesluter att kyrkorådet i Aspeboda kommer att gå med på någon typ av sammanslagning.

Viola Johansson tror inte att det blir färre gudstjänser om församlingarna går samman, men hon antar att det kan få andra effekter.

- Om vi inte har egen församling kan vi få större frihet att ha exempelvis musikgudstjänster i stället för huvudgudstjänster, säger Viola Johansson.

Kyrkoanställda som anonymt kontaktat tidningen säger att de är oroliga för att landsbygdsförsamlingarna kommer i kläm om besluten ska fattas centralt och att gudstjänstlivet utarmas när flera kyrkor mister statusen som huvudkyrka för församlingen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons