Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun kan få stortryckeri

/

Annons

Två nya tidningskoncerner skapas i sommar. Båda blir dotterbolag till Stampen som bland annat äger Göteborgs-Posten.

De fem förstatidningarna i Dalarna berörs dock inte direkt av affären.

- Vi var länge med i diskussionerna, men valde att dra oss ur eftersom vi inte skulle få något större inflytande i den nya koncernen, säger Pär Fagerström som är vd för Dalarnas tidningar, som ger ut Falu Kuriren, Borlänge tidning, Nya Ludvika tidning, Södra Dalarnes tidning och Mora tidning.

Den koncern som bildas i Mellansverige kommer att heta Liberala Tidningar, med bas i Mälardalen. Där ingår 15 lokal- och regionaltidningar med Nerikes Allehanda och Västmanlands läns tidning, VLT, i spetsen. Även Avesta tidning, Fagersta-Posten och Sala Allehanda kommer att ingå.

- Det är bra att kunna bestämma i eget hus, att inte vara fjärrstyrd. Å andra sidan är det viktigt med samarbete och tankeutbyte med andra tidningsföretag, säger vd Pär Fagerström.

Därför kommer Dalarnas tidningar att knytas närmare Citygate, ett utvecklingsbolag för digitala medier, liksom utvecklingsbolaget MKT Media.

Den andra tidningskoncernen som bildas kommer att heta Mediabolaget, med säte i Västsverige. Båda koncernerna ägs av Stampen, som de senaste åren stigit fram som den stora utmanaren av framför allt Bonniers, men också Schibsted.

Samtidigt fortsätter diskussionerna om ett gemensamt tryckeri för tidningarna i Dalarna, Gästrikland och Hälsingland, med arbetsnamnet Mittmedia Print.

- Det planerade tryckeribolagets styrelse fattar beslut om var stortryckeriet ska ligga, men chanserna för Falun är goda, säger Pär Fagerström.

Mer läsning

Annons