Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun kan få ett "kriminalvårdens hus"

Annons

Förre kommunalrådet Ulf Elgemyrs gamla planer på ett fängelse mellan Falun och Borlänge kanske mynnar ut i någonting i den vägen.

Det framkom i går när den bekymmersamma polisbristen diskuterades i kommunstyrelsens utvecklingsutskott. I den redogörelse för vad kommunen kan göra för att hjälpa till nämndes skapandet av ett "kriminalvårdens hus". Arbetet med att undersöka möjligheterna och under våren ta fram ett konkret projekt pågår, uppger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Men han är ytterst förtegen om vad det egentligen handlar om. Frågan är uppenbarligen känslig, kanske beroende på att kriminalvården deklarerat att den vill ha ett storfängelse i Västerås.

Men enligt vad tidningen fått fram handlar det för Faluns del om en helt annan och mindre typ av anstalt. Där skulle häktet och frivården finnas förutom ett antal fängelseplatser. Dessa skulle då nyttjas av interner med kortare fängelsestraff och som kommer från en radie på runt två mils omkrets.

- Det ska innehålla mer än ett traditionellt fängelse för det ska inte bara handla om förvaring. Och jag anser också att det är fel att dömda härifrån ska tvingas åka till Skåne för att avtjäna sitt straff. Det är ingen bra början, säger Jonny Gahnshag.

Enligt uppgifter tidningen fått kan det eventuellt handla om arbete mot droger bland de intagna typ den som Österåkeranstalten bedriver.

För övrigt är det inte så mycket Falun som kommun kan göra för att råda bot på polisbristen i kommunen. Men kommunen ska ändå undersöka hur man kan hjälpa och stötta polisen i dess rekryteringsarbete.

Det kan exempelvis handla om att kommunen ordnar med samannonsering för tjänster hos kommunen, landstinget, näringslivet och polisen.

- Det finns en del kommuner som gjort så, säger Jonny Gahnshag.

Ett annat sätt är att ge den kontaktperson kommunen har gentemot polisen muskler så att det snabbt går att svara upp mot polisens behov av exempelvis bostäder.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons