Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun har höjt nivåerna för tonåringar i bidragsfamiljer

Annons

Falun höjde nyligen taket för hur mycket en tonåring i en socialbidragsfamilj kan behålla utan att bidragen påverkas.

Kommunerna kan själva bestämma summan - Socialstyrelsen ger bara vaga råd.

I Falun får en tonåring i en bidragsfamilj sedan en månad tillbaka tjäna 16 400 kronor innan bidragen påverkas. Höjningen gjordes efter en motion från miljöpartisten Jan Lindholm.

- Det innebär att ungdomarna förfogar över sin inkomst. Det är ett så pass högt belopp att jag har svårt att tänka mig någon 16-åring som skulle komma upp i den inkomsten under sommaren, säger Åsa Johansson, sektionschef vid socialtjänstens försörjningsenhet.

Åsa Johansson tycker att det vore bra om Socialstyrelsen hade bestämda ramar för hur stora inkomster barn i socialbidragsfamiljer ska få behålla, men sådana finns inte. Kommunerna följer istället Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd, och råden är minst sagt allmänna: Där står att ett barn alltid "bör få disponera en del av sina inkomster för egen räkning utan att det påverkar föräldrarnas rätt till ekonomiskt bistånd för barnet. Detta gäller särskilt inkomster från feriearbete."

Men hur stor del av inkomsten barnet får behålla säger Socialstyrelsen inget om. "Det får bedömas från fall till fall och utifrån barnets behov" skriver den.

Socialstyrelsen konstaterar att eftersom barn aldrig är underhållsskyldiga gentemot sina föräldrar så kan barns inkomster bara ligga till grund för den del av det ekonomiska biståndet som gäller barnet självt. Det innebär att socialbidrag som utgår till föräldern för barnets kläder, fritid, boende och mat i värsta fall kan dras in.

Att dra in bidrag vid feriearbete är inte något stort problem just i Falun.

- Det är otroligt sällan som det är aktuellt. Jag kan inte ens påminna mig när det hände senast, säger Åsa Johansson.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons