Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun har dyraste soptaxan

Annons

3 782 kronor per år kostar det i Falun att få sina osorterade sopor hämtade, vilket kan jämföras med landets billigaste kommun Sundbyberg där samma avgift är 638 kronor per år. Det visar den kartläggning som Villaägarnas riksförbund genomfört för att ta reda på vad villahushållen betalar för att få sina sopor hämtade.

253 kommuner har svarat på den enkät som Villaägarna skickat ut. Då kommunerans taxesystem är mycket olika utformade är det svårt att göra en jämförelse rakt av och därför har man valt att fråga efter avgiften för tre olika sophämtningsalternativ: osorterade sopor, källsorterade sopor och hemkomposterade sopor, det vill säga vad de som väljer att själva kompostera sitt köksavfall får betala för att få sina övriga sopor hämtade.

I Falun sjunker kostnaden med mer än hälften om man väljer att källsortera sin sopor, till 1 478 kronor, och avgiften sjunker med ytterligare en hundring om man dessutom hemkomposterar. Det här mönstret återfinns hos alla kommuner som har höga avgifter för osorterade sopor. De har alla infört källsortering och tar ut höga taxor för att hämta osorterade sopor.

- Vi vill ju att folk ska sortera och om de inte vill det så finns det ett alternativ, säger Gunilla Mååg.

Antalet kommuner som satsat på källsortering har också ökat under senare år och 36 procent av alla kommuner i undersökningen uppger att de källsorterar.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons