Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun grävs upp för att bli bilfritt

Annons

Centrumplanen antogs 1998, pengarna har hittills räckt till att bygga om Svärdsjögatan för 16 miljoner kronor. Vägverket har stått för hälften.

Den nya beläggningen på Holmgatan, fontänen på Holmtorget och ombyggnad av Åh-lénsparkeringen var också en del av planen.

Enligt planen finns en "inre ring" som består av Trotzgatan, Korsnäsvägen, en bit av Gruvgatan, Engelbrektsgatan och Nybrogatan. Innanför denna ring ska folk bara köra bil till parkeringsplatser, är det tänkt. Cykelbanor blir det desto fler av.

Att det nu grävs utanför City-grillen är också en del av planen. Ombyggnaden av parkeringsplatsen vid Bergskolegränd är redan klar. Man har ordnat lika många p-platser, fast på ett snyggare och effektivare sätt. Där finns också en ny gång- och cykelbana. Några träd ska planteras i sommar.

Grävarbetena är nu i full gång på Trotzgatan. De ska pågå fram till oktober och kostar fyra miljoner kronor. Det är sträckan mellan Svärdsjögatan och Nybrogatan som byggs om.

Trotzgatan kommer att bli fyra meter smalare, kantad av träd och med gång- och cykelbanor på båda sidor. Vid korsningen med Nybrogatan, vid Östra skolan, blir det en rondell och handikappvänliga övergångsställen.

Längs Vasagatan och Parkgatan dras en cykelbana, förbi Kullen, fram till Lasarettsvägen och vidare till Regementsvägen. Där blir det också en ny rondell för att göra regementsområdet mer tillgängligt.

Allt detta ska vara klart i oktober.

Till hösten börjar arbetena med Engelbrektsgatan och en ny rondell vid Gruvgatan, nästa steg i den "inre ringen".

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons