Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun går mot företagstrenden

Annons

Men Faluborna går emot strömmen.

Förra året ökade nyföretagandet i kommunen med 23,5 procent.

Om man sätter antalet företagstarter i relation till antalet invånare, hamnar Falun högt upp på Sverigetoppen. Bara några Stockholmskommuner samt Göteborg, Malmö och Åre kan skryta med högre siffror.

Totalt startade Faluborna 384 nya företag i fjol. Byggtjänst i Falun AB var ett av dem.

- Vi tänkte att prövar vi inte, kommer vi nog att gräma oss resten av livet, säger företagets vd Anders Fyhr.

Byggtjänst kom till när storföretaget NCC lade ner hus- och byggservicen i Falun. Några av de anställda - Håkan Sjöblom, Anders Junkas och Anders Fyhr - tog över delar av verksamheten och startade eget. Ett initiativ som räddade jobben för ett 20-tal personer.

- Vi fick hjälp från många håll. Inte minst NCC och kommunens näringslivskontor, säger Anders Fyhr.

Han och de andra bakom Byggtjänst har inte haft anledning att ångra satsningen. I dag har företaget drygt 25 anställda och de ser ut att bli fler under året.

- Vi tycker att det rullar på bra, sammanfattar Anders Fyhr.

Byggtjänst är en avknoppning från ett större företag och hade redan från starten över 20 anställda. Många andra faluföretag som drogs igång förra året var en- eller tvåmanssatsningar. Inriktningen är allt från ekologisk mat till GPS-teknik och taxirörelse.

Enligt kommunens näringslivschef Hans Ahlin är det ett målmedvetet arbete för att stimulera nyföretagande som ger frukt.

Starta eget- kurserna i Falun är fullbokade och projektet Växthuset har säkert bidragit till att många vågar satsa.

- Men eftersom det handlar om så många olika branscher, är det svårt att peka ut någon enskild faktor bakom den positiva utvecklingen, säger kommunens näringslivschef Hans Ahlin.

- Det händer mycket i kommunen som kan bidra till av man känner framtidstro och vågar ta steget att starta eget, fortsätter han och nämner världsarvshuset, nya Tallenleden, Apoteksbolagets investering och utvecklingen på regementsområdet som några exempel.

Falun har dessutom haft en positiv befolkningsutveckling under ett par år.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons