Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun fortfarande intresserad av Borlänges planer på att använda

Annons

u Falun är intresserade av ett samarbete med Borlänge om vattenförsörjningen. I går fattade tekniska styrelsen sitt principbeslut i frågan.

Tanken att samordna Faluns vattenförsörjning med Borlänges kom upp i och med ombyggnaden av riksvägen mellan Falun och Borlänge. En idé som gick ut på att vattenledningar enkelt kunde grävas ner samtidigt med vägbygget.

Den tanken har nu skrotats eftersom det inte gav den ekonomiska vinst som kommunen hoppats på. Däremot är Falun fortfarande intresserad av de planer som Borlänge har att använda Lennheden utanför Amsberg som vattentäkt. I dag får Falun sitt dricksvatten från Rogsjön som i motsats till Lennheden är en ytvattentäkt:

- I och med den nya miljöbalken har det tillkommit skyddsföreskrifter, som ska skydda våra vattentäkter men som är starkt begränsade för de människor som bor runt Rogsjön, säger Bo Jönsson, tekniska styrelsens ordförande.

- Dessutom har man ännu inte tittat på vilka konsekvenser Bjursås tätort har på Rogsjön. Om Bjursås ska kunna utvecklas går det inte att man ställer sådana krav som man gör i dag, säger han.

Det tekniska styrelsen i går beslutade var att som inriktning i frågan om Faluns framtida vattenförsörjning välja Lennheden:

- Det är ett inriktningsbeslut, därmed inte sagt att vi kommer att fortsätta men vi stänger inte heller dörren, säger Boel Lindberg Ohls, vice ordförande i tekniska styrelsen.

Projektet ska nu utredas ordentligt eftersom det ännu finns många frågetecken att räta ut, bland annat är det oklart vad projektet verkligen kommer att kosta.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons